Ρίσι Σούνακ: Και επίσημα υποψήφιος στην κούρσα διαδοχής για την πρωθυπουργία

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 12:38
UPD:15:13
REUTERS/POOL
A- A A+

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία των Τόρις, και κατά συνέπεια για την βρετανική πρωθυπουργία, ανακοίνωσε επίσημα ο Ρούσι Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας. 

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σπουδαία χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μια βαθιά οικονομική κρίση. Γι' αυτό διεκδικώ να γίνω ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός σας», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.  

Ο Σούνακ υποστήριξε ότι μπορεί «να διορθώσει την οικονομία μας, να ενώσει το κόμμα μας και να προσφέρει στη χώρα μας», προσθέτοντας ότι αν και «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες» από αυτές που θέτει η πανδημία, «οι ευκαιρίες - αν κάνουμε τη σωστή επιλογή - είναι εξαιρετικές».

Δεσμεύθηκε επίσης θα υπάρχει «ακεραιότητα, επαγγελματισμός και υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης». «Η επιλογή που κάνει τώρα το κόμμα μας θα αποφασίσει εάν η επόμενη γενιά Βρετανών θα έχει περισσότερες ευκαιρίες από την προηγούμενη», έγραψε.

Απευθυνόμενους στους βουλευτές των Τόρις ανέφερε: «Σας ζητώ την ευκαιρία να βοηθήσετε να διορθώσουμε τα προβλήματά μας. Να οδηγήσουμε το κόμμα και τη χώρα μας μπροστά στις επόμενες γενικές εκλογές». 

Είναι ο δεύτερος υποψήφιος στην κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας, που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η Πένι Μόρντοντ έχει επίσης ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, ενώ μένει να δούμε πώς θα κινηθεί ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. 

Η κούρσα για την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου διαμορφώνεται σε μια μάχη μεταξύ Τζόνσον και Σούνακ. Πάντως ο Σούνακ έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών των Τόρις και διασφαλίζει την συμμετοχή του στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας. Ο Τζόνσον βρίσκεται επί του παρόντος πίσω από τον Σούνακ με λιγότερη δημόσια υποστήριξη από τα μέλη του κοινοβουλίου, αν και η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας ισχυρίστηκε ότι έχει πάνω από 100 υποστηρικτές. Η Μόρντοντ έχει συγκεντρώσει ακόμα λιγότερους βουλευτές. 

Νωρίτερα έγινε γνωστό από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Τζόνσον συναντήθηκε χθες με τον Σούνακ, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία. Ωστόσο, δεν βρήκαν κοινό έδαφος, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Times Στίβεν Σουίνφορντ.

Οι πιθανότητες μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο θεωρούνταν σχεδόν αδύνατες λόγω της σύγκρουσής τους, η οποία εντάθηκε το καλοκαίρι, όταν ο Σούνακ παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζόνσον, πυροδοτώντας την πτώση του, ανέφεραν δύο άτομα στο πρακτορείο Bloomberg.«Είναι πιθανό ο ένας να προσφέρει κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις στον άλλο για να λάβει τις επιδοκιμασίες του, αν και οι διαφωνίες τους σχετικά με την οικονομική πολιτική μόλις πριν από μήνες θέτουν αμφιβολίες για το αν θα ήθελαν να συνεργαστούν ξανά», ανέφερε το πρακτορείο. 

Να σημειωθεί ότι μια μονομαχία μεταξύ Σούνακ και Τζόνσον θα απειλούσε να δημιουργήσει σχίσμα στο Συντηρητικό κόμμα. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή