Athens Science Festival: «Δημιουργήστε ενεργειακές κοινότητες»

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 09:35
UPD:09:58
A- A A+

Του Θοδωρή Λαΐνα

Μετά από τριετή αναβολή λόγω της πανδημίας επέστρεψε δυναμικά το Athens Science Festival. Από την Παρασκευή στην Τεχνόπολη πραγματοποιούνται δεκάδες events, ομιλίες και workshops για ενήλικες, παιδιά και την εκπαιδευτική κοινότητα με στόχο να έρθουν πιο κοντά και με τον πιο ευχάριστο τρόπο με την επιστήμη.

Στην πρώτη μέρα του φεστιβάλ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και σίγουρα το πιο επίκαιρο λόγω της συγκυρίας workshop ήταν το «Όχι Αλλο Κάρβουνο!» στο οποίο το κοινό μάθαινε αρχικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη κυρίως σε σχέση με την ενεργειακή κατανάλωση και τα προβλήματα της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Στη συνέχεια η ομάδα οργάνωσης και παρουσίασης του workshop επικεντρώθηκε σε μια νέα μορφή αυτοοργάνωσης των τοπικών κοινοτήτων σε κάθε τους μορφή (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσιες/δημοτικές δομές) έτσι ώστε να δημιουργούνται «ενεργειακές κοινότητες» με χρήση κατά βάση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ενεργειακή κοινότητα είναι μια νέα δυνατότητα που δίνεται πρώτα απ’ όλα στους πολίτες μέσω σχημάτων τοπικών συνεταιρισμών να αποκτήσουν καθοριστικό ρόλο σε θέματα ενέργειας που τους αφορούν άμεσα. Μία ενεργειακή κοινότητα είναι ένας αστικός συνεταιρισμός που προωθεί την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Οι πολίτες, ως καταναλωτές και παραγωγοί ταυτόχρονα, μπορούν να αξιοποιούν τη δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering), που σημαίνει για παράδειγμα ότι η ενέργεια που θα παράγει το σύστημα για το δικό μας νοικοκυριό θα συμψηφίζεται με τον δικό μας λογαριασμό ρεύματος, όπως αν είχαμε ένα εντελώς δικό μας φωτοβολταϊκό σύστημα.

Παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων

1) Οι ιδιοκτήτες ή χρήστες των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας δημιουργούν μία ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ή και μία ανεμογεννήτρια σε ένα ακίνητο που μπορεί να βρίσκεται ακόμη και σε κάποια άλλη περιοχή και εφαρμόζουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με τις καταναλώσεις των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες ή χρήστες των διαμερισμάτων/μέλη της ενεργειακής κοινότητας θα λαμβάνουν μειωμένο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας.

2) Οι ιδιοκτήτες ή χρήστες των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας δημιουργούν μία ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης της πολυκατοικίας.

3) Ενας αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα νησί (π.χ ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα) δημιουργούν μία ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ή και μία ανεμογεννήτρια σε ένα ακίνητο που μπορεί να βρίσκεται ακόμη και σε κάποια άλλη περιοχή και εφαρμόζουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από αυτό το ενεργειακό σύστημα με τις καταναλώσεις των επιχειρήσεων, για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Το Naftemporiki.gr παρακολούθησε το workshop και η ομάδα οργάνωσης απάντησε σε ερωτήσεις μας για αυτή τη νέα ιδέα ενεργειακής προσέγγισης προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Τι είναι η ενεργειακή κοινότητα;

Εάν ορίζαμε τις ενεργειακές κοινότητες, θα λέγαμε ότι πρόκειται για τοπικούς αστικούς συνεταιρισμούς που επιτρέπουν στους πολίτες ως φυσικά ή νομικά πρόσωπα να συμμετάσχουν ενεργά στον ενεργειακό τομέα και να έχουν μια κοινή πηγή ενέργειας. Σκοπός τους είναι η προώθηση της ενεργειακής αλληλεγγύης, η καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας και η προώθηση μιας ενεργειακής δημοκρατίας, δηλαδή μια συμπεριληπτική και ενεργή συμμετοχή ιδιωτών, εταιριών και εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη δημιουργίας τους;

Βάσει νομοθεσίας - αστικού δικαίου, προβλέπεται η επιτυχής εγκατάσταση των ενεργειακών κοινοτήτων. Τα ζητήματα που τίθενται είναι κατά βάση πρακτικά και συγκεκριμένα, αφορούν την κατάσταση των υποδομών της χώρας μας. Για παράδειγμα, μια τεχνολογία τύπου ανεμογεννήτριας, φωτοβολταικά πάνελ ή μονάδες αποθήκευσης ενέργειας πρέπει να βασιστεί σε σταθερές ταράτσες ή εκτάσεις, που δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης ή διάβρωσης.

Η ομάδα οργάνωσης και παρουσίασης του workshop αποτελούνταν από τους:

Κωνσταντίνος-Ραφαήλ Διαμαντάρας : SciCo Ambassador, Μέντορας STEM, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Αεροσκαφών,
Ηλίας Εφραίμ Γανέλης : Solutions officer at SDSN Youth Panteion, Φοιτητής πολιτκών επιστημών και Ιστορίας,
Κρίτων Κατσιμίχας : Μέντορας ομάδας αγωνιστικής ρομποτικής, φοιτητής Πληροφορικής και Τηλεματικής,
Εμμανουέλα Σταμέλου : Μέντορας αγωνιστικής ρομποτικής, Φοιτήτρια Μηχανολόγων μηχανικών

Naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV