H Ευρώπη ξυπνάει...

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 07:00
REUTERS/Yves Herman
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

 

Με τις αντοχές πλέον των Ευρωπαίων ηγετών να φθάνουν στα όριά τους, μετά δε και τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα «εξ ανάγκης» σημείο συναίνεσης για να «βγει» ο χειμώνας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «μίλησε έξω από τα δόντια», εξαπολύοντας πυρά κατά της Ουάσιγκτον για τα αυτονόητα δηλαδή τις υπέρογκες τιμές που πληρώνει η Ευρώπη για την προμήθεια του αμερικανικού LNG.

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Μακρόν κατηγόρησε τις αμερικανικές εμπορικές και ενεργειακές πρακτικές ότι δημιουργούν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» έναντι της Ευρώπης, η οποία πληρώνει έξι φορές υψηλότερες τιμές από το μέσο κόστος της αμερικανικής παραγωγής, με τη δυσαρέσκεια να έχει πλέον ξεχειλίσει απ’ όλες τις πλευρές. «Η αμερικανική οικονομία φυσικά και κάνει τις επιλογές της, με ζητούμενο να είναι όσο το δυνατόν πιο ελκυστικές, πράγμα που σέβομαι, όμως δημιουργούνται τεράστιες διαφορές με τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας στο εσωτερικό και τις τιμές ρεκόρ που πωλείται το φυσικό της αέριο στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος. Αναφέρθηκε δε και στις κρατικές επιδοτήσεις, που φθάσουν έως και το 80% σε ορισμένους τομείς, τη στιγμή που στη γηραιά ήπειρο δεν επιτρέπονται, κάτι που -όπως είπεεπιδεινώνει τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις. Ο Μακρόν «φωτογράφισε» τη δέσμη μέτρων, γνωστή ως Νομοθετική Πράξη για τη Μείωση του Πληθωρισμού, που προσφέρει επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και τα οποία προσφέρουν αθέμιτη υποστήριξη στην προσπάθεια της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ είχε κάνει λόγο για κερδοσκοπία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που πωλούν τόσο ακριβά το LNG τους, καλώντας τες να επιδείξουν την ανάλογη αλληλεγγύη, ενώ το θέμα είχε θίξει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι οι ΗΠΑ είναι ο πλέον ωφελημένος από την ενεργειακή κρίση στην Ε.Ε., με τον Μακρόν να αναφέρει ότι έχει ήδη συζητήσει με «φιλικό τρόπο» το ζήτημα αυτό με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή