Αθλητικός Τουρισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 17:15
UPD:17:20
A- A A+

Του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου,
δημάρχου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

Ο τουρισμός θεωρείται η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας με πάνω από 25% συνεισφορά στο ετήσιο ΑΕΠ της. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο Αθλητικός. Μια μορφή τουρισμού που κερδίζει συνεχώς, έδαφος αποτελώντας ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φαινόμενο με παγκόσμιες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύει, αναφέρει ότι το 30% των Ευρωπαίων, θα ταξιδέψουν για θέματα αθλητικού τουρισμού μέσα στο 2022.

Παρότι στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, υπολογίζεται ότι περίπου το 10% των αφίξεων στην χώρα μας αφορά στον Αθλητισμό, είτε τον ενεργητικό, είτε τον παθητικό, ενώ παγκoσμίως, ο Αθλητικός Τουρισμός αναπτύσσεται με περίπου 14% κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες το οικονομικό προφίλ του ταξιδιώτη που κάνει αθλητικό τουρισμό είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σχεδόν πάντα τους ακολουθεί η οικογένεια τους, καθώς για εκείνους ο αθλητισμός θεωρείται οικογενειακή υπόθεση και συνηθίζεται να επιστρέφουν στο τόπο προορισμού που τους προσέφερε ωραίες αναμνήσεις.

Ενώ ο μέσος τουρίστας ξοδεύει περίπου 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο κατά την διάρκεια της διαμονής του, ο τουρίστας που κάνει αθλητικό τουρισμό ξοδεύει περίπου τα διπλάσια δημιουργώντας υπερκέρδη για τις τοπικές κοινωνίες.

Στον Δήμο μας, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας ο ταξιδιώτης - επισκέπτης μπορεί να επιλέξει δράσεις μέσα από τις οποίες έρχεται σε επαφή με όλο το φάσμα του φυσικού περιβάλλοντος.

Με μία ακτογραμμή 25 χιλιομέτρων, οργανωμένες και δημόσιες παραλίες απίστευτου κάλους, ξενοδοχεία και αναψυχή 5 αστέρων, τα οποία συνδυάζονται με μία ξεχωριστή γεωμορφολογία, εύκολα προσβάσιμη από το οδικό δίκτυο και τα μέσα μεταφοράς, καθιστούν το Δήμο μας, προορισμό μητροπολιτικού τουρισμού.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς ο αθλητικός τουρισμός αναπτύσσεται και μετατρέπεται σε δημοφιλή δραστηριότητα, καταλαμβάνοντας σημαντικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας, χτίζουμε με προσεκτικά βήματα το αθλητικό προφίλ της πόλης μας.

Στρατηγικά στοχοθετούμε αθλητικές εκδηλώσεις που προσφέρουν εξωστρέφεια στον δήμο μας, οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία νέων εσόδων. 

Από το 2015, ο δήμος μας, κάθε χρόνο, διοργανώνει μεγάλα αθλητικά γεγονότα τα οποία έχουν διεθνή απήχηση όπως το “Run the Lake”, το “Ladies Run” το XTERRA Swimm Challenge, το XTERRA TRIATHLON, τους διεθνείς αγώνες στίβου, “ΔΡΟΜΕΙΑ” BRONZE, INTERNATIONAL SPRINT & RELAY MEETING, το FIBA 3on3, το κολυμβητικό διάπλου της Βουλιαγμένης κ.α.

Την Κυριακή 23/10, ο Δήμος μας, συνδιοργανώνει το μεγαλύτερο διεθνές Τρίαθλο στον κόσμο. Το IRONMAN 70.3 που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλιαγμένη, υπολογίζεται ότι θα προσελκύσει περίπου 3.000 αθλητές. 

Στο σύνολο αναμένονται στην πόλη μας πάνω από 8.000 επισκέπτες (αθλητές και συνοδοί), με μέσο όρο τέσσερις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής. 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της διοργάνωσης, το μέσο εισόδημα του 53% των αθλητών είναι 125.000 ευρώ, το 88% έχει σπουδές στο Πανεπιστήμιο και το 60% φέρνει περισσότερους από δύο ανθρώπους μαζί του.

Τα συνολικό ποσό που υπολογίζεται να εισρεύσει στην τοπική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει τα 4.000.000 ευρώ.

Συμπερασματικά, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, για την μεγιστοποίηση των τουριστικών ωφελειών από τον αθλητισμό, η διασύνδεση όλων των φορέων που ασχολούνται με τον αθλητικό τουρισμό προκειμένου να καταγραφούν και να διαδοθούν οι καλές πρακτικές και το σημαντικότερο, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός δημιουργίας προτύπων και μεταβλητών ώστε να αξιολογείται η οικονομική και ποιοτική επίδρασή τους στις τοπικές κοινωνίες. 

Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα στην περιοχή μας, όπου με σεβασμό στο περιβάλλον και στην καθημερινότητα των δημοτών μας να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και να προσθέσουν αξία στο τουριστικό και αθλητικό της προφίλ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή