Ουκρανία: «Αυτή τη στιγμή, η αεράμυνα μας είναι κυριολεκτικά ένας τύπος με ένα Stinger»

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 16:48
UPD:17:03
Shutterstock

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

«Κάθε ψαράς πρέπει να φέρει μαζί του φορητά συστήματα αεράμυνας. Σε τελική ανάλυση, οι Ρώσοι συχνά εκτοξεύουν τους πυραύλους τους χαμηλά κατά μήκος των ποταμών» αστειεύεται ο Γιούρι Ίγνατ  εκπρόσωπος της διοίκησης της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας,προσπαθώντας να διακωμωδήσει την άσχημη κατάσταση της Ουκρανικής αεράμυνας.

Το σκηνικό, τον τελευταίο διάστημα, με την  Μόσχα να εξαπολύει μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, όπως το περιγραφει η Washington Post έχει ως εξής: 

 O Ντμιτρι Σούσκι, στεκεται στη μέση  ενός γηπέδου στη βόρεια Ουκρανία με έναν πύραυλο  Stinger   στον ώμο του. "Ερχεται!" φωνάζουν οι σύντροφοί του από πίσω.   

Ο Σούακι πετυχαίνει το -σχεδόν- αδύνατο εξολοθρεύοντας με δύο βολές τον Ρωσικό πύραυλο. Όμως τα Stingers δεν ενδείκνυνται καθώς είναι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς που χρησιμοποιούνται συνήθως εναντίον χαμηλότερων στόχων που κινούνται αργά, όπως τα ελικόπτερα. 

«Αυτή τη στιγμή, η αεράμυνα μας είναι κυριολεκτικά ένας τύπος με ένα Stinger», δήλωσε η Ντάρια Καλένιουκ, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Δράσης κατά της Διαφθοράς στην Ουκρανία  που συναντήθηκε με δυτικούς, ώστε να υποστηριχθεί η χώρα της με σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και άλλα όπλα.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν την Ουκρανία - εξαγριωμένες με την Ρωσία που στοχεύει εγκαταστάσεις που παρέχουν θερμότητα, ηλεκτρισμό και νερό σε αμάχους - έχουν υποσχεθεί  εξελιγμένα όπλα αεράμυνας ω

Η Ουάσιγκτον ανέφερε ότι θα επισπεύσει την αποστολή δύο συστημάτων NASAMS με έξι ακόμη να ακολουθούν αργότερα.. Η Γερμανία έχει δεσμευτεί για τέσσερα συστήματα IRIS-T.

Αλλά κατά κάποιο τρόπο είναι ήδη πολύ αργά. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είχε ζητήσει βοήθεια από την αεράμυνα σχεδόν από την αρχή του σχεδόν οκτάμηνου πολέμου.

Στις 10 Οκτωβρίου, η Ρωσία εκτόξευσε 83 πυραύλους στην Ουκρανία. Σαράντα τρεις καταρρίφθηκαν, αλλά οι 40 που προσγειώθηκαν προκάλεσαν θάνατο και καταστροφές.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει αρκετές μονάδες αεράμυνας για να καλύψει κάθε τμήμα της χώρας, ενώ τα περισσότερα από τα συστήματά της χρονολογούνται από τη Σοβιετική Ένωση, που σημαίνει ότι είναι άνω των 30 ετών στην καλύτερη περίπτωση.  

 Επίσης, παρότι οι θέσεις της αεράμυνας της Ουκρανίας αλλάζουν συνεχώς οι Ρώσοι προσαρμόζονται, ως απάντηση. Η ανάγκη της Ουκρανίας για δυτική αεράμυνα είναι να κλείσει τα κενά , ειδικά με συστήματα που μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους σε μεγαλύτερη εμβέλεια. Οι  S-300 έχουν βεληνεκές περίπου 46 μίλια. Τα NASAMS  είναι ένα σύστημα μεσαίας εμβέλειας με ραντάρ που μπορεί να "δει" τις απειλές έως και περίπου 80 μίλια μακριά.

Οι Ουκρανοί είναι τόσο απελπισμένοι  που χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη  για να καταρρίψουν τα πολλά drones καμικάζι που η Ρωσία άρχισε να εκτοξεύει πέρα ​​από τα σύνορα.

Ένας πιλότος κατέστρεψε πέντε πριν αναγκαστεί να εκτιναχθεί από το αεροσκάφος του  

«Προς το παρόν η αεροπορία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική  εναντίον αυτών των drones», δήλωσε ο Ίγνατ. Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε κάθε πόρο που έχουμε σήμερα επειδή είναι ένα όπλο υψηλής ακρίβειας.»

Η άφιξη των NASAMS απέχει ακόμη εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ,  ενώ και για την εκπαίδευση  θα χρειαστεί κάποιον χρόνο. Μέχρι τότε, οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να αρκούνται σε ό,τι έχουν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή