Συνάντηση Ερντογάν-Κρίστερσον για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Παραμένουν οι ενστάσεις της Άγκυρας στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 12:45
UPD:12:48
EPA/MARTIN DIVISEK
A- A A+

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να δεχτεί τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμος να μεταβεί «αμέσως» στην Τουρκία για να λάβει το πράσινο φως από την Άγκυρα για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

«Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας ζήτησε να γίνει δεκτός. Είπα στους φίλους μας: "Δώστε του ένα ραντεβού για να έρθει", δήλωσε ο Τούρκος αρχηγός κράτους κατά την πτήση της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με δηλώσεις που αναφέρθηκαν την Παρασκευή από πολλά τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Ερντογάν, ο οποίος απειλεί να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ξανά ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν θα επικυρώσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών, εφόσον δεν θα τηρηθούν τα αιτήματα έκδοσης που υπέβαλε η Άγκυρα. «Αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να συλληφθούν και να μας παραδοθούν».

Ο αρχηγός του κράτους κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι προστατεύουν ιδιαίτερα τους Κούρδους μαχητές από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που θεωρούνται τρομοκράτες από την Άγκυρα.

Μέχρι σήμερα, 28 κράτη μέλη - από τα τριάντα - της Ατλαντικής Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη δώσει την τελική τους συμφωνία.

Πηγή: Le Figaro

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή