Από το πολιτικό cage fight στο ντουέτο που «σκοτώνει»: Η επόμενη μέρα στη Βρετανία

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 08:41
UPD:13:12
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Ούτε δύο μήνες δεν πέρασαν από τότε που τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος επέλεξαν τη Λιζ Τρας για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σήμερα οι Τόρις καλούνται ξανά να επιλέξουν τον διάδοχο του Τρας που με την παραίτησή της χθες κατοχύρωσε τον τίτλο της πιο σύντομης θητείας ως πρωθυπουργός στην βρετανική ιστορία.

Η πτώση ήταν θέμα χρόνου. Μετά την ανακοίνωση του μίνι-προϋπολογισμού οι πάντες αντέδρασαν. Οι αγορές, οι Τόρις, η αντιπολίτευση, οι πολίτες. Έκτοτε κάθε της κίνηση να επανορθώσει απλά έκανε τα πράγματα χειρότερα.

REUTERS/HENRY NICHOLLS

Η θητεία της Τρας στην πρωθυπουργία «ήταν ένα πολιτικό cage fight που κινδύνευσε να γίνει πραγματικός αγώνας στην τελευταία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, σχολιάζει ο Φρέιζερ Νέλσον του Spectator, προσθέτοντας ότι η Ντάουνινγκ Στριρ έφτασε να μην έχει καμία εξουσία, δεδομένου ότι η Τρας- που απομάκρυνε τον υπουργό Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ δίνοντας τη θέση στον Τζέρεμι Χαντ για να καλμάρει το κλίμα- ήταν πια αιχμάλωτη του Χαντ. «Οπότε στο τέλος κατέληξε στο εξής: αν ο Τρας απαρνήθηκε τα trussonomics, τι απέμεινε;»

Η διαδικασία και οι υποψήφιοι

Μετά από 45 μέρες πολιτικού ιλίγγου και αξιοσημείωτες σκηνές πολιτικού χάους, οι Τόρις εστιάζουν στον περιορισμό της ζημιάς με μια γρήγορη διαδικασία διαδοχής που θα μπορούσε να αναδείξει νέο πρωθυπουργό ακόμη και την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους κανόνες που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, το πολύ τρεις βουλευτές των Τόρις θα μπορούν να είναι υποψήφιοι. Για να μπορέσουν να είναι υποψήφιοι πρέπει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη 100 βουλευτών για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Θα διεξαχθεί μια πρώτη ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών και ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους θα αποκλειστεί, εάν πρόκειται για τρεις υποψήφιους. 

BBC

Με βάση τους νέους κανονισμούς, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας).

Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την Δευτέρα.

Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία. Επίσης, ακόμη και στην περίπτωση που έχουμε δύο υποψήφιους, ο επόμενος αρχηγός θα μπορούσε να αποφασιστεί τη Δευτέρα, επειδή μόλις οι υποψήφιοι μειωθούν στους δύο, ο υποψήφιος με τη μικρότερη υποστήριξη πιθανότατα θα αντιμετωπίσει πίεση να αποσυρθεί, σημειώνει το Bloomberg προσθέτοντας ότι οι Τόρις δεν θα θέλουν να δώσουν τον τελευταίο λόγο στα μέλη του κόμματος που επέλεξαν τον Τρας την τελευταία φορά. 

Όπως και να χει, σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο νέος ηγέτης των Τόρις, και επομένος ο πρωθυπουργός, θα είναι στην εξουσία μέχρι την επόμενη Παρασκευή. 

Μετά την παραίτηση ης Τρας, άρχισαν να γίνονται γνωστά τα ονόματα πιθανόν υποψηφίων για την κούρσα της διαδοχής στην ηγεσία των Τόρις. Τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν φαβορί τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. Η Πένι Μόρντοντ, που είχε επίσης διεκδικήσει την αρχηγία των Συντηρητικών, αναφέρεται από το Sky News και αυτή ως πιθανή υποψήφια. Η παραίτηση της Τρας πιθανώς να φέρει και μία... «νεκρανάσταση» με την επανεμφάνιση του Μπόρις Τζόνσον. Κανείς όμως δεν έχει ανακοινώσει επίσημα υποψηφιότητα ακόμα. 

Το ντουέτο που «σκοτώνει»

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει συγκεντρώσει με 22 υποστηρικτές μέχρι στιγμής. Ο Ρίσι Σούνακ 44 και η Πένι Μόρντοντ 16. Επομένως είναι πιθανό να δούμε «τον συνδυασμό που σκοτώνει» με Σούνακ και Τζόνσον.

Ο Σούνακ είχε έρθει δεύτερος στην κούρσα διαδοχής που κέρδισε η Τρας. Όπως σημειώνουν οι υποστηρικτές του, προέβλεψε και προειδοποίησε για πολλά πράγματα που συνέβησαν κατά την πρωθυπουργία της Τρας. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σημαίνει ότι υπάρχουν βουλευτές που δεν υποστήριξαν τον Σουνάκ την προηγούμενη φορά αλλά πλέον πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι το κατάλληλο άτομο για αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, η μεγαλύτερη κριτική που δέχεται ο Σούνακ είναι η ενότητα του κόμματος. Υπάρχουν ακόμη πιστοί του Τζόνσον που κατηγορούν τον πρώην υπουργό Οικονομικών για την πτώση του. Αυτό η άποψη είναι διαδδεομένη στην βάση του κόμματος, και βουλευτές όπως η Ναντίν Ντόρις και ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ πιθανότατα θα έκαναν τη ζωή πολύ δύσκολη για τον Σούνακ, εάν αναλάμβανε πρωθυπουργός, σημειώνει η Κίτι Μπολς του Spectator, εκτιμώντας ότι εάν οι δύο υποψήφιοι κριθούν από τα μέλη του κόμματος, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει εναντίον του Σούνακ- ανάλογα με το ποιον έχει απέναντί του. 

EPA/ANDY RAIN

Το χάος της Τρας ήρθε μετά τα πολλαπλά σκάνδαλα και την πολιτική αναμπουμπούλα που σημάδεψαν την πρωθυπουργία του Τζόνσον. Μερικοί βουλευτές έχουν όμως ζητούν ήδη την επιστροφή του – ο Πολ Μπρίστοου, για παράδειγμα, δήλωσε στο Sky News ότι το ισχυρό μήνυμα που έχει λάβει από τους ψηφοφόρους του είναι «Φέρτε πίσω τον Μπόρις». Άλλοι υποστηρικτές όπως η Ντόρις έχουν δηλώσει ότι ο Τζόνσον είναι η μόνη επιλογή που αποφεύγει την ανάγκη για γενικές εκλογές – δεδομένου ότι έχει ήδη εντολή από τις εκλογές του 2019. Είναι αλήθεια, επίσης, ότι η απουσία του Τζόνσον οδήγησε ορισμένους βουλευτές να σκεφτούν πιο θετικά την εποχή του. Υπάρχουν βουλευτές που επαινούν τις προεκλογικές του ικανότητες.

Ωστόσο, η αποχώρηση της Τρας είναι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αποχώρηση του Τζόνσον που για πολλούς βουλευτές, οι πληγές είναι ακόμα μάλλον νωπές, συνεχίζει η Μπολς.  Πάντως για την ίδια αν οι δύο υποψήφιοι είναι τελικά Σούνακ εναντίον Τζόνσον, τότε δεν βλέπει υποχώρηση από τον ένα για να τελειώνει γρήγορα η διαδικασία και άρα είναι πιο πιθανό να κρίνουν το παιχνίδι τα μέλη του κόμματος. «Θα ήταν ο απόλυτος συνδυνασμός που σκοτώνει», προβλέπει ένας βουλευτής των Τόρις. Ο Τζόνσον συμπαθεί ελάχιστα τον Σούνακ. Οι υποστηρικτές του Σούνακ ανησυχούν ήδη ότι ακόμα κι αν αναδεικνυόταν ως ο πρώτος και κέρδιζε μερικούς απίθανους υποστηρικτές, ο Τζόνσον θα έτρεχε μόνο και μόνο για να τον σταματήσει. Μια εβδομάδα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική – και η επόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι μια από τις πιο δραματικές μέχρι τώρα, καταλήγει η Μπολς. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή