Τρενάκι του τρόμου

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 07:00
REUTERS/STEPHANE MAHE
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

 

Δεν είναι εποχές για εφησυχασμούς. Οι τιμές του φυσικού αερίου αποκλιμακώνονται μερικώς, ωστόσο το προϊόν χαρακτηρίζεται χρηματιστηριακό, επηρεάζεται από τις γενικότερες συνθήκες, μακροοικονομικές, γεωπολιτικές, αλλά και κλιματολογικές, οπότε πολύ «εύκολα» η τιμολόγησή του θα μπορούσε και πάλι να… ξεφύγει.

Σήμερα, οι αποθήκες φυσικού αερίου παρουσιάζονται σχεδόν πλήρεις σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα οι παραγγελίες να καταγράφονται εμφανώς μειωμένες. Ταυτόχρονα, μειωμένη είναι και η ζήτηση για φυσικό αέριο μετά την εκστρατεία της Ε.Ε. περί εξοικονόμησης ενέργειας. Οι καταναλώσεις νοικοκυριών και αγοράς διατηρούνται σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν χαμηλά καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν - σε αυτό θα συμβάλει και ο ηπιότερος, φέτος, χειμώνας έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Στο μεταξύ, το κλίμα στην ευρωπαϊκή οικονομία βαραίνει, με τις κυβερνήσεις να προεξοφλούν την έλευση της ύφεσης, η ψυχολογία της αγοράς δεν είναι η… καλύτερη, ενώ και η απειλή πιθανής επιβολής πλαφόν στις τιμές ασκεί μια σχετική πίεση στην αγορά ώστε να μην τραβήξει το… σκοινί τιμολογώντας υπερβολικά υψηλά το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, το «αίμα» των traders πάντα θα βράζει και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν αύριο - μεθαύριο. Αφήστε που όταν βρεθούμε στην καρδιά του χειμώνα, όταν οι αποθήκες θα αρχίσουν να αδειάζουν, όταν ο Πούτιν θα ανεβάζει στροφές στην πολεμική του μηχανή, το κλίμα θα αναστραφεί και τότε πάλι θα μιλάμε για ακριβό φυσικό αέριο, έχοντας ξεχάσει τη σημερινή εικόνα των τιμών. Ας μην προεξοφλούμε τίποτα... η αγορά θα είναι μια στα «πάνω» και μια στα «κάτω», θυμίζοντας... τρενάκι του τρόμου!

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή