Τουρκία: Αψηφεί τις ΗΠΑ και ζητά δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο από την Ρωσία

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 23:10
UPD:23:27
Shutterstock
A- A A+

Η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να κατασκευάσει και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο, ως ένα ακόμη σημάδι των στενών οικονομικών δεσμών που επιχειρεί να χτίσει ο Ερντογαν με την Μόσχα την ώρα που ΗΠΑ και Ευρώπη προσπαθούν να απομονώσουν το Κρεμλίνο.

Ο  Τούρκος πρόεδρος υπέβαλε το αίτημα στις συνομιλίες με τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα στο Καζακστάν σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, και μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο ρωσικός κρατικός γίγαντας πυρηνικής ενέργειας Rosatom  έκανε γνωστό την Τετάρτη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου με τέσσερις αντιδραστήρες στη Σινώπη, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom, Αλεξέι Λικχάτσεφ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι το έργο είναι μια «ελκυστική ευκαιρία».

Η Rosatom κατασκευάζει ήδη το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Ακουγιού  στις ακτές της Μεσογείου και η πρώτη μονάδα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον επόμενο χρόνο. Η εταιρεία συμφώνησε το καλοκαίρι να μεταφέρει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για το έργο  μέσω θυγατρικής της με έδρα την Τουρκία, παρέχοντας   ζωτικής σημασίας οικονομική ένεση στην Τουρκία καθώς ο Ερντογάν οδεύει προς τις εκλογές.

Εάν το έργο της Σινώπης προχωρήσει, τα δύο εργοστάσια θα μπορούσαν να παράγουν περίπου το ένα πέμπτο των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν.

Επιπλέον, ο Ερντογάν υποστήριξε την πρόταση Πούτιν για ένα κέντρο παραγωγής αερίου στην Τουρκία για εξαγωγές στην Ευρώπη.με την Ευρώπη να απορρίπτει την  συγκεκριμένη ιδέα.

Οι στενοί οικονομικοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία έρχονται εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών των ΗΠΑ για τη συμμόρφωση της Άγκυρας με τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. 

Η Άγκυρα αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχει ενεργήσει αυτοβούλως ως μεσολαβητής μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Ενώ προμήθευε θανατηφόρα τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο, έκλεισε τα στενά και τον εναέριο χώρο του στα ρωσικά στρατιωτικά πλοία. Βοήθησε επίσης στη σύναψη συμφωνίας για αποστολές σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας και ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή