Άμεσα μέτρα για να κρατηθεί ζωντανή η ελληνική αγορά

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 19:32
UPD:19:48
REUTERS/LEE SMITH
A- A A+

του Γιάννη Χατηθεοδοσίου

Προέδρου του Ε.Ε.Α. και Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ​

Σε γενικότητες και όχι χειροπιαστές προτάσεις που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας αναλώθηκε για άλλη μία φορά η Κομισιόν πετώντας στην ουσία το μπαλάκι στους ηγέτες της Συνόδου Κορυφής.

Σίγουρα η πρόταση για την κοινή αγορά LNG από την Ένωση και όχι από την κάθε χώρα ξεχωριστά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως η «διπλωματική» λύση που προτείνει η Επιτροπή για το θέμα του πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, ότι δηλαδή θα αποτελεί την έσχατη λύση, βολεύει ξεκάθαρα περισσότερο χώρες όπως η Γερμανία και όχι την Ελλάδα.

Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν δημιουργεί νέο κονδύλι για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά προσφέρει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης τη δυνατότητα χρήσης των ήδη υπαρχόντων ταμείων μέσω των αντίστοιχων εθνικών πλαισίων.

Για άλλη μία φορά οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής απέδειξαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ούτε τώρα αποφασισμένη να στηρίξει πραγματικά και με γενναία μέτρα τις χώρες - μέλη της στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας.

Οι Ευρωπαίοι δυστυχώς ακόμη μία φορά αποφεύγουν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις προτάσσοντας ο καθένας το συμφέρον της χώρας του και μάλιστα συχνά σε αντιπαράθεση με το συμφέρον της Ένωσης.

Πάντως, ανεξάρτητα από τα μέτρα που ενδέχεται να συμφωνηθούν στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει άμεσα λαμβάνοντας σε πρώτο επίπεδο μέτρα στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση μέτρα ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης απαιτούνται επιπλέον σοβαρές φορολογικές μειώσεις, οι οποίες όχι μόνο είναι απαραίτητες, αλλά πλέον υιοθετούνται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διαπιστώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, υπαναχωρούν από τους αρχικούς δισταγμούς τους.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες είναι απολύτως αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που διαθέτει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση ώστε να στηριχθούν η δοκιμαζόμενη κοινωνία και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που πάντα αποτελούσαν και θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια ακόμα να αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον έχουμε κατ’ επανάληψη διατυπώσει τις προτάσεις μας για ευθεία οικονομική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία θα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των υπέρογκων λογαριασμών και θα ελαφρύνει τα λειτουργικά επιχειρηματικά κόστη.

Αυτός είναι ο μόνος συνδυασμός παρεμβάσεων που μπορεί να βοηθήσει ώστε η ελληνική αγορά να παραμείνει ζωντανή και να συνεχίσει να αποδίδει τα θετικά της αποτελέσματα στα πεδία της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της στήριξης τόσο των δημόσιων εσόδων όσο και του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή