O φόβος της Ευρώπης για την Ουκρανία: Τι θα συμβεί εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν;

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 17:08
UPD:17:54
Shutterstock
A- A A+

Η Ευρώπη ξυπνά μπροστά σε μια ανησυχητική πραγματικότητα: Μπορεί σύντομα να χάσει τον ευεργέτη της στο ΝΑΤΟ σχετικά με την στήριξη στην Ουκρανία. 

Με τους συντηρητικούς να είναι έτοιμοι να σημειώσουν κέρδη στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, ο πιο γενναιόδωρος χορηγός του ΝΑΤΟ στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας μπορεί ξαφνικά να γίνει πολύ πιο φειδωλός το 2023, αναφέρει το Politico.

Αυτή η προπτική έχει ρίξει  τα φώτα της δημοσιότητας στο χάσμα μεταξύ της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Ήδη, ήταν δύσκολο για τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη να αφιερώσουν το 2 τοις εκατό της οικονομίας τους στις αμυντικές δαπάνες.

 Τώρα, δέχονται νέες αυξανόμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Και αυτό,  εν μέσω μιας ήδη σκληρής συζήτησης σε όλη την Ευρώπη σχετικά με το πώς θα αυξήσει τα στρατιωτικά της αποθέματα την ίδια ώρα που χρηματοδοτεί την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. 

«Οι σύμμαχοί μας», είπε ο Τιμ Μπέρτσετ, Ρεπουμπλικανός από το Τενεσί που συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, «πρέπει να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν το Ουκρανικό ως πρόβλημα που βρίσκεται στην αυλή τους πριν μας ζητήσουν περαιτέρω ανάμειξη». 

Ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανοίξει τα πορτοφόλια και τα στρατιωτικά τους αποθέματα στην Ουκρανία σε επίπεδα ρεκόρ, υπολείπεται κατά πολύ σε όσα προσφέρουν οι ΗΠΑ.Αυτήν τη διαφορά θέλουν να τονίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη από ό,τι για τις ΗΠΑ

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ένα μεταβαλλόμενο σκηνικό από την Ουάσιγκτον, εάν το Κογκρέσο περιέλθει στον   έλεγχο των συντηρητικών.

«Είναι φρικτό αυτό που κάνουν οι Ρώσοι», ανέφερε ο Μπέρτσετ,προσθετοντας ωστόσο ότι η Κίνα και τα καρτέλ ναρκωτικών είναι  «πιο απειλητικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες από αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία».

 «Καθώς ενισχύουμε τις δικές μας σημαντικές συνεισφορές στις δυνατότητες και την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ ,  βασιζόμαστε στους Συμμάχους μας να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη αυξάνοντας τις δαπάνες, τις δυνατότητες και τις συνεισφορές τους» αναφέρειτο έγγραφο για την «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» των ΗΠΑ

Πρόκειται για μία απαίτηση ιδιαίτερα δύσκολη για πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με οικονομικά δεινά στο εσωτερικό. 

 

Αντιδράσεις των πολιτών

Οι Αμερικανοί Ρεπουμπλικάνοι παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ένα μικρό αλλά αυξανόμενο κομμάτι Αμερικανών που λένε ότι οι ΗΠΑ παρέχουν υπερβολική υποστήριξη στην Ουκρανία. Το ποσοστό έχει αυξηθεί από 7 τοις εκατό τον Μάρτιο σε 20 τοις εκατό τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center . Και τώρα βρίσκεται στο 32 τοις εκατό μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. 

Έτσι, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερα πακέτα βοήθειας στην Ουκρανία, οι παρατηρητές λένε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερος σκεπτικισμός τους επόμενους μήνες.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά την Ουάσιγκτον, αλλά 

Αλλά στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Υπάρχει ευρεία, δικομματική υποστήριξη για την Ουκρανία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μακάλιστερ πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή