Επιτροπή 1922: Ποιοι είναι οι περιβόητοι «άνδρες με τα γκρι»

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 14:59
UPD:14:59
A- A A+

Ύστερα από ένα 24ωρο απόλυτου χάους και εντεινόμενες πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματός της να παραιτηθεί, η Λιζ Τρας συναντάται αυτή την ώρα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι. Αλλά τι είναι αυτή η Επιτροπή και ποιες εξουσίες έχεις; 

Τα μέλη της Επιτροπής, γνωστά και ως «άνδρες με τα γκρι» είναι μία επίλεκτη ομάδα βουλευτών με επιρροή, αλλά χωρίς κυβερνητικό αξίωμα (backbenchers). Αυτοί ορίζουν (και αναθεωρούν αν κριθεί αναγκαίο) τους κανόνες για την εκλογή του αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος (Τόρις).  Η Επιτροπή ιδρύθηκε επισήμως το 1923, από βουλευτές που είχαν εκλεγεί το 1922 (έτσι πήρε και το όνομά της). 

Εάν οι βουλευτών των Τόρις θέλουν να απαλλάγουν από τον υφιστάμενο αρχηγό τους, τότε είναι καθήκον της Επιτροπής 1922 να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους. 

Η πρόταση μομφής

Για να οδηγηθούν οι βουλευτές των Τόρις σε πρόταση μομφής και να επιλέξουν τον νέο τους ηγέτη, το 15% των βουλευτών πρέπει να στείλουν επιστολή στον Σερ Γκράχαμ. Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, το πρόσωπο που είναι στην πρωθυπουργία προστατεύεται από μία τέτοια διαδικασία για έναν χρόνο από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του. Αλλά οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να αλλάξουν. 

Το εάν αυτό θα συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση θα εξαρτηθεί από τόσοι βουλευτές των Τόρις θα υποβάλλουν σχετικές επιστολές στους «άνδρες με τα γκρι».

Προς το παρόν έχει γίνει γνωστό ότι13 βουλευτές ζητούν παραίτηση της Λιζ Τρας. Η υπουργός Μεταφορών, Αν Μαρί Τρεβέλιαν, δήλωσε πως η πρωθυπουργός εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του υπουργικού συμβουλίου. Χθες πάντως σε μια ημέρα που η Τρας ήθελε να ισχυροποιήσει τη θέση της στο Κοινοβούλιο, η Σουέλα Μπράβερμαν παραιτήθηκε από την θέση της υπουργού Εσωτερικών για παραβίαση των κανόνων σχετικά με την ανταλλαγή ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών. Νέος υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε ο Γκραντ Σαπς.

Επίσης, η Συντηρητική βουλευτής Γουέντι Μόρτον, που ήταν η αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας, υπέβαλε την παραίτησή της. 

 naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή