ΣΥΡΙΖΑ: Νέα μεταβίβαση μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΛΠ-COSCO;

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 11:58
UPD:12:00
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Όλα τα στοιχεία για τη νέα μεταβίβαση μετοχών στον ΟΛΠ-COSCO από το ΤΑΙΠΕΔ ζητούν, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γιάννη Ραγκούση.

Οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή για την «απόφαση της Κυβέρνησης να συνεχίσει το ξεπούλημα του Λιμανιού του Πειραιά, μεταβιβάζοντας στον ΟΛΠ-COSCO το 7,13% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ, όπως προκύπτει από χθεσινό δημοσίευμα».

«Μετά το ξεπούλημα του 16% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ του ΟΛΠ στην COSCO, το ελληνικό Δημόσιο πουλάει επιπλέον το 7,13% των μετοχών που κατέχει μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, του οποίου η τρέχουσα αξία είναι 27 εκατ. ευρώ», αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επισημαίνουν ότι «ο βασικός στρατηγικός επενδυτής του ΟΛΠ, η Cosco που ήδη ελέγχει το 67% -δηλαδή την καταστατική πλειοψηφία- μετά την εξαγορά του ανωτέρω ποσοστού του Δημοσίου θα ανέλθει στο 74% και μπορεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση, ώστε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό».

Όπως εξάλλου τονίζουν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ελληνικό Δημόσιο εξέφρασε την πρόθεσή του στην Cosco να αποχωρήσει από αυτήν τη συμμετοχή και επομένως μετά την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ο ΟΛΠ θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο και η διασπορά μετοχών θα μειωθεί.

Οι υπουργοί, στους οποίους απευθύνεται η ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, καλούνται να ενημερώσουν τη Βουλή εάν είναι ακριβές το εν λόγω δημοσίευμα, καθώς και γιατί δεν έχει ενημερωθεί η Βουλή για την ανωτέρω πώληση μετοχών του ελληνικού Δημοσίου, ενώ καλούνται να καταθέσουν και τον σχετικό φάκελο μεταβίβασης μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στην COSCO.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή