Το δημοσιογραφικό δίκτυο ITV θεωρεί πως οι πιθανότητες να τελειώσει η μέρα με τη Λιζ Τρας πρωθυπουργό στη Βρετανία δεν είναι πολλές.
Στο δίκτυο μίλησε μέλος της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο θέτει τους κανόνες για την επιλογή και αλλαγή του ηγέτη των Τόρις, και δήλωσε ότι οι πιθανότητες για την Λιζ Τρας να βγάλει την ημέρα ως πρωθυπουργός είναι εναντίον της
Η Επιτροπή 1922 αναμένεται να συνεδριάσει αργότερα για να συζητήσει την κρίση ηγεσίας στους Τόρις, έγραψε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης του ITV Πολ Μπραντ.
Η Βρετανία βρίσκεται σε ένα κυβερνητικό χάος εδώ και εβδομάδες, όταν το δημοσιονομικό πακέτο της κ. Τρας προκάλεσε τριγμούς στις αγορές, καταποντίζοντας τη λίρα και αναγκάζοντας μέχρι και την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει στην αγορά ομολόγων. Η Λιζ Τρας, «θυσίασε» τον ΥΠΟΙΚ της, Κουάσι Κουάρτενγκ, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, αλλά οι πιέσεις που δέχεται είναι πολλές.
Χθες Τετάρτη, σε μια ημέρα που η Τρας ήθελε να ισχυροποιήσει τη θέση της στο Κοινοβούλιο, η Σουέλα Μπράβερμαν παραιτήθηκε από την θέση της υπουργού Εσωτερικών για παραβίαση των κανόνων σχετικά με την ανταλλαγή ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών. Νέος υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε ο Γκραντ Σαπς.
Επίσης, η Συντηρητική βουλευτής Γουέντι Μόρτον, που ήταν η αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας, υπέβαλε την παραίτησή της από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun.
Εν αναμονή των εξελίξεων, ο βρετανικός τύπος περιέγραψε τα όσα διαδραματίζοντας με τις λέξεις «χάος», «αταξία», «χαμός» και «μπάχαλο».
Η κ. Τρας έχει δει το κύρος της να καταρρακώνεται, με την κοινή γνώμη να την απορρίπτει και βουλευτές από το ίδιο της το κόμμα να την αμφισβητούν έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες στην εξουσία. Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει την οικονομική και πολιτική θύελλα που προκλήθηκε η 47χρονη Τρας αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις μεγάλες μειώσεις φόρων που είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας το καλοκαίρι.
Μετά από εβδομάδες αναταραχών στην αγορά και αμέτρητων πισωγυρισμάτων, η βρετανίδα ζήτησε συγγνώμη αργά τη Δευτέρα για «τα λάθη που έγιναν» κατά τις πρώτες εβδομάδες της ήδη απειλούμενης πρωθυπουργίας της. «Πρώτα από όλα, θέλω να αναλάβω την ευθύνη και να ζητήσω συγγνώμη για τα λάθη που έγιναν», είπε η Τρας σε συνέντευξή της στο BBC.
«Ήθελα να δράσω, να βοηθήσω τους ανθρώπους με τους λογαριασμούς της ενέργειας, να αντιμετωπίσω το ζήτημα των υψηλών φόρων, αλλά πήγαμε πολύ μακριά και πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.
«Γιατί είναι ακόμη εδώ;»
Η Λιζ Τρας δέχθηκε σφοδρά πυρά στο την Τετάρτη κοινοβούλιο, αλλά αψήφησε τις προσκλήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί μετά την στροφή 180 μοιρών που έκανε στην οικονομική της πολιτική.
Ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, διερωτήθηκε ειρωνικά: «Γιατί αυτή είναι ακόμα εδώ;».
Ο Στάρμερ εξαπέλυσε πυρά προς την πρωθυπουργό, λέγοντας δηκτικά: «Ποιο το νόημα να δίνετε υποσχέσεις που δεν κρατούν ούτε μια εβδομάδα;».
Η Τρας απάντησε: «Είμαι μαχήτρια. Δεν τα παρατάω». «Ενήργησα υπέρ του εθνικού συμφέροντος για να εξασφαλίσω ότι θα έχουμε οικονομική σταθερότητα», υποστήριξε.
Παράλληλα επιτέθηκε στους Εργατικούς λέγοντας πως πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα: «Τα επιτόκια έχουν ανέβει σε όλο τον κόσμο». Τόνισε πως μιλάει ειλικρινά στον κόσμο και προσέθεσε: «Και τι θα κάνουν οι Εργατικοί για τους εργαζόμενους που θα απεργούν;».
Ο κ. Στάρμερ απάντησε σε αυτό λέγοντας πως η κ. Τρας του κάνει ερωτήσεις επειδή είναι αντιπολίτευση στην αναμονή και οι Εργατικοί είναι μια κυβέρνηση σε αναμονή. «Γιατί ο κόσμος να εμπιστευτεί ξανά την κυβέρνηση;».
naftemporiki.gr