Η Λιζ Τρας ξαναχτυπά φέρνοντας νέο κύμα «χάους»

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 09:57
UPD:10:46
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

«Χάος», «αταξία», «χαμός» και «μπάχαλο». Με αυτές τις λέξεις περιγράφει ο βρετανικός τύπος την χθεσινή ημέρα στο Γουέστμινστερ, με την παραίτηση της Σουέλα Μπράβερμαν και την «εξέγερση» των Τόρις να φέρνουν και πάλι στο όριο του «γκρεμού» την πρωθυπουργία της Λιζ Τρας

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Σουέλα Μπράβερμαν παραιτήθηκε από την θέση της υπουργού Εσωτερικών για παραβίαση των κανόνων σχετικά με την ανταλλαγή ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών. Νέος υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε ο Γκραντ Σαπς. Η παραίτηση της Μπράβερμαν ήρθε λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ. 

Επίσης, χθες βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οι αρμόδιοι για την κομματική πειθαρχία στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα παραιτήθηκαν στη διάρκεια της «χαοτικής» –όπως περιγράφηκε– βραδιάς στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, αργά το βράδυ της Τετάρτης το γραφείο της Λιζ Τρας ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιοι για την κομματική πειθαρχία στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας (η Γουέντι Μόρτον και ο αναπληρωτής της, Κρεγκ Γουίτακερ) παραμένουν στις θέσεις τους. 

Προηγήθηκε η «χαοτική» βραδιά στο κοινοβούλιο κατά την ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) προκειμένου να εξορύσσεται σχιστολιθικό φυσικό αέριο. Η ψηφοφορία προσέλαβε χαρακτήρα «παροχής ψήφου εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση της Τρας, η οποία δίνει μάχη για να κρατηθεί στην εξουσία. 

Πώς μετέτρεψε μια απλή ψηφοφορία σε «μια δυνητικά μοιραία καταστροφή»

Η βρετανική κυβέρνηση κέρδισε την ψηφοφορία με 326 ψήφους έναντι 230. Όμως 40 Συντηρητικοί βουλευτές δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Σε δήλωση που εστάλη τα ξημερώμτα της Πέμπτης, η γραμματέας Τύπου της πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι θα λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον των βουλευτών που ψήφισαν κατά της κυβέρνησης.

«Ο απόλυτος ερασιτεχνισμός της διαχείρισης της Τρας μετέτρεψε μια ψηφοφορία που έμοιαζε με ρουτίνα σε μια δυνητικά μοιραία καταστροφή», σχολιάζει το Bloomberg εξηγώντας πως η Τρας υπονόησε ότι οποιοσδήποτε Συντηρητικός βουλευτής ψήφιζε κατά της κυβέρνησης, ή απλά απείχε από την ψηφοφορία, θα εκδιώκονταν από το κοινοβουλευτικό κόμμα. «Ήταν μια ριψοκίνδυνη κίνηση», λέει χαρακτηριστικά. 

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν αναφορές ότι οι βουλευτές των Τόρις δέχθηκαν σκληρή πίεση για να ψηφίσουν, με κάποιες καταγγελίες να υποστηρίζουν ότι ορισμένοι σπρώχθηκαν στην αίθουσα. 

Το fracking είναι ένα ακανθώδες ζήτημα για τους Συντηρητικούς βουλευτές, πολλοί από τους οποίους το απορρίπτουν λόγω της σκληρής αντιπολίτευσης που αντιμετωπίζουν στις περιφέρειές τους. Αλλά είναι επίσης δημοφιλές μεταξύ της βάσης του Τρας στην ιδεολογική δεξιά του κόμματος, καθώς θεωρείται ότι ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια χωρίς να προωθεί την πράσινη ατζέντα την οποία πολλοί απορρίπτουν. 

Θα επιβιώσει;

Αυτές οι εξελίξεις προκαλούν νέους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση της Τρας, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να παραμείνει στην εξουσία παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί. Μπορεί όμως να επιβιώσει από αυτό; 

«Νομίζω ότι σήμερα το πρωί πολλοί άνθρωποι είναι μπερδεμένοι, μεταξύ των οποίων πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές και υπουργοί, και αυτό είναι μια συνταγή καταστροφής για την πρωθυπουργό», σχολιάζει ο Νικ Έρντλεϊ του BBC ο οποίος εκτιμάει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσει από αυτό η Λιζ Τρας. «Πώς ξανακερδίζει την εξουσία στο κόμμα της όταν έχεις μπροστά σου χαοτικές σκηνές», διερωτάται. Πολλοί βουλευτές των Τόρις, όπως αναφέρει, δεν μπορούν να πιστέψουν τι συμβαίνει, παρά τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. «Πολλοί βουλευτές των Τόρις θα έλεγαν ότι δεν έχουν δει ποτέ κάτι τόσο κακό όσο αυτό». 

Στο ίδιο μήκος κύματος το Bloomberg αναφέρει ότι η πρωθυπουργία της Λιζ Τρας φαίνεται κοντά στην κατάρρευση. Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές θέλουν να παραιτηθεί η Τρας να παραιτηθεί αμέσως, αναφέρει το πρακτορείο σημειώνοντας ότι παρατηρείται μια ξαφνική αλλαγή από την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η αλλαγή ηγεσίας θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έως ότου ανακοινωθεί το νέο οικονομικό σχέδιο στις 31 Οκτωβρίου για να ηρεμήσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μάλιστα, συνεχίζει το Bloomberg επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζει τις συνομιλίες, αργά την Τετάρτη, οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου είχαν κατ' ιδίαν συνομιλίες για το εάν η πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί.  

«Σε μόλις έξι εβδομάδες στην θητεία της, η Τρας έχει ήδη αναταράξει τη λίρα, προκάλεσε την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, εγκατέλειψε σχεδόν ολόκληρο το πρόγραμμά της και απομάκρυνε τον στενότερο πολιτικό της σύμμαχο. Ωστόσο, όσο κι αν είναι απίστευτο, τα πράγματα επρόκειτο να γίνουν ακόμη χειρότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή