CDC: Σύσταση για το εμβόλιο της Novavax ως αναμνηστική δόση

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 23:57
REUTERS/Dado Ruvic
A- A A+

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνέστησαν την Τετάρτη τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων της Novavax για την Covid-19 για τους ενήλικες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που έλαβαν τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna ή της Johnson & Johnson στις πρώτες δόσεις. 

Ο FDA, σε ενημερωτικό δελτίο για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε ότι οι ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω μπορούν να λάβουν το Novavax ως τρίτη δόση έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δόσης με ένα εμβόλιο εγκεκριμένο στις ΗΠΑ. 

Το CDC έδωσε το τελικό πράσινο φως στα φαρμακεία να αρχίσουν να χορηγούν τα ενισχυτικά εμβόλια Novavax λίγες ώρες,Η Δρ Έβελιν Τουέντιμαν, αξιωματούχος του CDC, ανακοίνωσε τη σύσταση του Novavax κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του οργανισμού σε θέματα εμβολίων το απόγευμα της Τετάρτης, αφότου ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων είχε εγκρίνει τα εμβόλια. Το CDC συνέστησε τα ενισχυτικά της Novavax χωρίς συζήτηση ή ψηφοφορία από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του.

Η έγκριση της αναμνηστικής δόσης της Novavax θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον ρόλο που διαδραματίζει το εμβόλιο της στις προσπάθειες εμβολιασμού των ΗΠΑ. Μέχρι τώρα, το εμβόλιο της Novavax είχε εγκριθεί μόνο ως πρωτογενής σειρά δύο δόσεων, γεγονός που περιόριζε την αγορά του επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer ή Moderna. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανοσοποιηθεί κατά του Covid με τα εμβόλια της Novavax σε σύγκριση με περισσότερα από 200 εκατομμύρια που έχουν λάβει άλλα εμβόλια στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άλμα κατά σχεδόν 6% στις πρωινές συναλλαγές, αλλά παρέμειναν αμετάβλητες μέχρι το μεσημέρι.

Η απόφαση του FDA να επιτρέψει στους ανθρώπους που έλαβαν δύο δόσεις Pfizer ή Moderna να λάβουν τη Novavax ως τρίτη ένεση σημαίνει ότι εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν το εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας του Μέριλαντ. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, σχεδόν το 50% των ενηλίκων που έλαβαν τις πρώτες δόσεις εμβολίου, δεν έχει προχωρήσει στην ανανηστική δόση. Η προσφορά μιας άλλης επιλογής εμβολίου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών αναμνηστικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 για αυτούς τους ενήλικες», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Novavax Stanley Erck σε δήλωσή του την Τετάρτη.

Η έγκριση από τον FDA των ενισχυτικών εμβολίων της Novavax έρχεται καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη λάβει τα νέα δισθενή εμβόλια της Pfizer και της Moderna που στοχεύουν στην κυρίαρχη υποπαραλλαγή omicron BA.5 και στο αρχικό στέλεχος του Covid που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan της Κίνας το 2019.

Οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι τα επικαιροποιημένα ενισχυτικά της Pfizer και της Moderna θα παρέχουν ισχυρότερη προστασία από λοιμώξεις και ασθένειες αυτόν τον χειμώνα από ό,τι τα εμβόλια πρώτης γενιάς, επειδή στοχεύουν το omicron BA.5, το οποίο προκαλεί τις περισσότερες λοιμώξεις αυτή τη στιγμή.

Η Novavax δήλωσε ότι οι αναμνηστικές δόσεις της προκάλεσαν ισχυρά αντισώματα κατά των omicron BA.1, BA.2 και της κυρίαρχης υποπαραλλαγής BA.5 σε μελέτες που παρακολούθησαν ενήλικες οι οποίοι έλαβαν την τρίτη δόση 8 έως 11 μήνες μετά τη λήψη της πρώτης.

Η αναμνηστική δόση προκάλεσε, επίσης, ανοσολογική απόκριση σε συμμετέχοντες που έλαβαν Moderna, Pfizer και Johnson & Johnson ως πρώτη δόση.  Οι πιο συχνές παρενέργειες του εμβολίου της Novavax είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η κόπωση, ο πονοκέφαλος, ο μυϊκός πόνος, η ναυτία και ο εμετός. 

Η Novavax ήταν ένας από τους αρχικούς συμμετέχοντες στην κούρσα των ΗΠΑ για την ανάπτυξη εμβολίου το 2020 και έλαβε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρήματα των φορολογουμένων, αλλά έμεινε πίσω από την Pfizer και τη Moderna επειδή αντιμετώπισε δυσκολίες στην παραγωγή της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή