Ο Ερντογάν πάει για το «θαύμα» και αυξάνει τις δαπάνες πριν τις εκλογές

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 15:32
UPD:15:33
EPA/FILIP SINGER
A- A A+

Τεράστια κραιπάλη στις δαπάνες της τουρκικής κυβέρνησης διαπιστώνει ανάλυση των Financial Times, με αφορμή το πρόγραμμα στέγης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρόγραμμα αφορά την οικοδόμηση μισού εκατομμυρίου σπιτιών στα επόμενα πέντε χρόνια που θα απευθύνονται σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, με τα 250.000 να χτίζονται μέσα στα πρώτα δύο χρόνια. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου, το κόστος του προγράμματος θα φτάσει τα 900 δισεκατομμύρια λίρες ή 49 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό ακριβώς το ποσό χαρακτηρίζουν κραιπάλη οι FT σημειώνοντας πως η υποστήριξη των πολιτών προς τον Ερντογάν και το κόμμα του έχει δεχτεί πλήγμα τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα έχει παρασυρθεί από τις νομισματικές κρίσεις και τις υψηλές «πτήσεις» του πληθωρισμού που τον Σεπτέμβριο έσπασε το φράγμα του 80%.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα «γενναιόδωρα δώρα» που στοχεύουν στην άμβλυνση του πλήγματος του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης για τα νοικοκυριά - και στην ενίσχυση της εξάρτησής τους από το κόμμα του Ερντογάν- έχουν κάποιο αποτέλεσμα, συνεχίζουν οι FT.

Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιούνιο, το 77% των ερωτηθέντων απαντούσε σε δημοσκόπηση της Metropoll ότι η οικονομία υφίσταται κακή διαχείριση. Αυτός ο αριθμός άρχισε να μειώνεται τον Ιούλιο, αφού τέθηκε σε ισχύ η  αύξηση 30% στον κατώτατο μισθό κατά 50% εκατό. τέθηκε σε ισχύ. Η δυσαρέσκεια για την οικονομία συνέχισε να μειώνεται τους μήνες από τότε.

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει ξανά την υποστήριξη των πολιτών που κάποτε τον υποστήριζαν και πλέον αμφιταλαντεύονται, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα- και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές- ο Ερντογάν θα ανακοινώσει νέα «τεράστια» αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και αύξηση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, επιδόματα για τους συνταξιούχους και φθηνά δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα παροχών του Ερντογάν δεν είναι μόνο μεγαλειώδες, αλλά φαίνεται ότι το αντέχουν και τα δημοσιονομικά της χώρας. Όπως αναφέρουν οι FT, o αντίκτυπος ενός μεγάλου προγράμματος δαπανών στα οικονομικά της κυβέρνησης της Τουρκίας είναι πιθανό να είναι διαχειρίσιμος. Αν και το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές, με την κυβέρνηση να προβλέπει έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ φέτος. Το ίδιο ισχύει και για το συνολικό λόγο χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας.

Εκεί όμως που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το γιγάντιο πρόγραμμα δαπανών του Ερντογάν είναι στο μέτωπο του πληθωρισμού και των εισαγωγών. Όπως εξηγεί ο Ατίλα Γιεσιλάντα της της GlobalSource, ακόμα κι αν ένα ξεφάντωμα δαπανών επιφέρει «προσωρινή ανάκαμψη» στη δημοτικότητα του Ερντογάν, τελικά θα γυρίσει μπούμερανγκ πυροδοτώντας τον πληθωρισμό και τη ζήτηση για εισαγωγές.

Αυτό, υποστηρίζει, θα προκαλούσε μια νέα νομισματική κρίση όπως αυτή που παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2021, όταν η λίρα υπέστη δραματική βουτιά «Θα ήταν θαύμα για τον Ερντογάν να ξοδέψει τόσα χρήματα και να μην αυξηθεί ο πληθωρισμός — και το νόμισμα να παραμείνει σταθερό», είπε χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή