Βρετανία: Ασφυκτική πίεση στην Τρας από τους Εργατικούς στο κοινοβούλιο

«Είμαι μαχήτρια και όχι ρίψασπις», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 14:31
UPD:17:10
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας αψήφησε τις προσκλήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί μετά την στροφή 180 μοιρών που έκανε στην οικονομική της πολιτική, μετά τις αναταράξεις στις αγορές που προκάλεσε το πακέτο που παρουσίασε με τον πρώην ΥΠΟΙΚ Κουάσι Κουάρτενγκ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ στην Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με το αν θα παραμείνει στην εξουσία, η Λιζ Τρας δήλωσε: «Είμαι μαχήτρια και όχι ρίψασπις». «Ενήργησα υπέρ του εθνικού συμφέροντος για να εξασφαλίσω ότι θα έχουμε οικονομική σταθερότητα», υποστήριξε.

Ο Κιρ Στάρμερ εξαπέλυσε πυρά προς την πρωθυπουργό, λέγοντας δηκτικά: «Ποιο το νόημα να δίνετε υποσχέσεις που δεν κρατούν ούτε μια εβδομάδα;».

Η Τρας επανέλαβε ότι είναι «εντελώς δεσμευμένη» στο τριπλό κλείδωμα των συντάξεων. Το «τριπλό κλείδωμα» είναι μια πρόβλεψη για αύξηση των συντάξεων με βάση τον υψηλότερο δείκτη από τρία στοιχεία: τους μισθούς, τον πληθωρισμό κάθε Σεπτεμβρίου ή ένα ποσοστό 2,5%.

Οταν η Τρας ερωτήθηκε αν έχει εγκαταλείψει το σύστημα αύξησης των συντάξεων που είναι γνωστό triple lock δήλωσε ενώπιον της Βουλής ότι παραμένει απολύτως προσηλωμένη σε αυτό.

«Υπήρξαμε ξεκάθαροι στο μανιφέστο μας ότι θα διατηρήσουμε το triple lock και είμαι απολύτως προσηλωμένη σε αυτό, το ίδιο και ο υπουργός Οικονομικών», είπε.

Οταν ερωτήθηκε αν είναι σε θέση να δώσει την ίδια διαβεβαίωση για τα προνοιακά επιδόματα, η Λιζ Τρας είπε ότι η χώρα έχει συνδράμει τους φτωχότερους με την χορήγηση επιδοτήσεων ενέργειας και πάντα θα συνδράμει τους πλέον ευάλωτους.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική βοήθεια, η πρωθυπουργός δήλωσε ότι περισσότερα στοιχεία θα δοθούν σε εύλογο χρόνο.

Παράλληλα επιτέθηκε στους Εργατικούς λέγοντας πως πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα: «Τα επιτόκια έχουν ανέβει σε όλο τον κόσμο». Τόνισε πως μιλάει ειλικρινά στον κόσμο και προσέθεσε: «Και τι θα κάνουν οι Εργατικοί για τους εργαζόμενους που θα απεργούν;».

Ο κ. Στάρμερ απάντησε σε αυτό λέγοντας πως η κ. Τρας του κάνει ερωτήσεις επειδή είναι αντιπολίτευση στην αναμονή και οι Εργατικοί είναι μια κυβέρνηση σε αναμονή. «Γιατί ο κόσμος να εμπιστευτεί ξανά την κυβέρνηση;».

Πηγές: Reuters, Guardian

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή