Σερβία: Απελάθηκε η πρέσβειρα του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008 09:46
A- A A+

Διπλωματική νότα με την οποία χαρακτηρίζεται ανεπιθύμητη - persona non grata - έλαβε χθες η πρέσβειρα του Μαυροβουνίου στη Σερβία, Ανκα Βόϊβοντιτς, η οποία καλείται να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα 48 ώρες. Η απέλαση της πρέσβειρας του Μαυροβουνίου αποτελεί αντίδραση της Σερβίας στην απόφαση της Ποντγκόριτσα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η κ. Βόϊβοντιτς χαρακτήρισε ιδιαίτερα σκληρή την αντίδραση του Βελιγραδίου επισημαίνοντας ότι πρόκειται για απερίσκεπτη διπλωματική ενέργεια. Ο υπουργός εξωτερικών του Μαυροβουνίου, κ. Μίλαν Ρότσεν, εξέφρασε την λύπη του για την εξέλιξη αυτή και δήλωσε ότι η Ποντγκόριτσα δεν θα απαντήσει με αντίμετρα απελαύνοντας τον πρέσβη της Σερβίας.

Νωρίτερα, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, κ. Βουκ Γέρεμιτς, δικαιολογώντας την αντίδραση του Βελιγραδίου στην πράξη αναγνώρισης του Κοσόβου από το Μαυροβούνιο ανέφερε ότι αποτελεί την καταλληλότερη απάντηση σε κάθε χώρα που δεν σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

«Η σερβική κυβέρνηση μετά τη χθεσινή απόφαση του ΟΗΕ να εξεταστεί από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης η νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα αντιδράσει με σκληρότητα και αποφασιστικότητα σε κάθε πράξη αμφισβήτησης της εδαφικής μας ακεραιότητας», δήλωσε στην δημόσια σερβική Τηλεόραση (RTS) ο κ. Βουκ Γέρεμιτς.

Ο αρχηγός της σερβικής διπλωματίας ανήγγειλε και μέτρα κατά της ΠΓΔΜ που επίσης αναγνώρισε χθες το Κόσοβο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή