Υψηλότερος από ποτέ ο ρυθμός παραίτησης γυναικών από υψηλόβαθμες θέσεις

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 23:30
UPD:23:33
Shutterstock
A- A A+

Το χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις που παραιτούνται είναι μεγαλύτερο από ποτέ, καθώς, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Leanln.org και του McKinsey&Company, οι γυναίκες επικεφαλής εγκαταλείπουν τις θέσεις τους με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει σημειωθεί ποτέ. 

Στην έκθεση Women in the Workplace, στην οποία συμμετείχαν 22.000 γυναίκες και 18.000 άνδρες, διαπιστώθηκε ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις γυναίκες να εργάζονται σε εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στην επαγγελματική εξέλιξη, την ευελιξία, την ευημερία των εργαζομένων, καθώς επίσης την διαφορετικότητα, την ισότητα και την συμπερίληψη, και τις εγκαταλείπουν αν δεν ικανοποιούνται. 

Στην έρευνα αυτή η μαζική «έξοδος» αποκαλείται «The Great Breakup». Παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εταιρείες να χάσουν νέες γυναίκεςγια τους ίδιους λόγους που οι γυναίκες που καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις οδηγούνται στην παραίτηση, αφού τα ζητήματα αυτά είναι ακόμη πιο σημαντικά για τις γυναίκες κάτω των 30 ετών.  Η έρευνα επισημαίνει ότι «οι γυναίκες δεν λένε ότι δεν θέλουν να δουλέψουν». 

Οι γυναίκες δεν θέλουν να επιστρέψουν στα συνηθισμένα

Δυόμισι χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, νέα έρευνα του Εθνικού Κέντρου Γυναικείου Δικαίου δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν ανακτήσει όλες τις απώλειες των θέσεων εργασίας από τον Φεβρουάριο του 2020. Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στο εργατικό δυναμικό, η συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Leanln.org, Rachel Thomas, σημειώνει ότι η υπομονή τους εξαντλείται για τις εταιρείες που πιέζουν να γυρίσουν στην «συνήθη λειτουργία», απαιτώντας περισσότερο χρόνο στο γραφείο και αφήνοντας τις συζητήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία των εργαζομένων και την διαφορετικότητα, την ισότητα και την συμπερίληψη στο περιθώριο. 

Οι εργαζόμενες γυναίκες στις ΗΠΑ είναι μεταξύ των πιο στρασαρισμένων εργαζόμενων γυναικών παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα της Gallup. Και ενώ συνεχίζουν να αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες στο σπίτι και την εργασία βιώνουν την εξουθένωση και την εξάντληση σε υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες. 

Οι γυναίκες συνεχίζουν να παλεύουν για να αναλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες κάτω των 30 ετών (58%) δηλώνουν ότι η επαγγελματική ανέλιξη έχει καταστεί πιο σημαντικός παράγοντας γι' αυτές τα τελευταία χρόνια. Η Gen Z και οι Millenials εκτιμούν τις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης περισσότερο από ό,τι οι άλλες γενιές, όπως έχουν δείξει πολυάριθμες μελέτες, και αυτό κατατάσσεται ώς κορυφαία προτεραιότητα για τις νεότερες γενιές όταν επιλέγουν νέο εργοδότη.  Αυτό ισχύει κυρίως για τις γυναίκες κάτω των 30 ετών. Ωστόσο, παρ' όλο που οι γυναίκες επιδιώκουν να κατακτήσουν ανώτερες διοικητικές θέσεις όσο και οι άνδρες, η έκθεση διαπίστωσε ότι είναι πιθανότερο να βιώσουν επιθέσεις που υπονομεύουν το κύρος τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, πολύ λιγότερες γυναίκες απ' ό,τι άνδρες προάγονται σε διευθυντικές θέσεις. Για κάθε 100 άνδρες που προάγονται σε διευθυντική θέσει, προάγονται μόνο 87 γυναίκες και 82 έγχρωμες γυναίκες. 

Η επιπλέον εργασία που κάνουν οι γυναίκες «περνάει απαρατήρητη»

Σε σύγκριση με τους άνδρες σε παρόμοιες θέσεις, οι γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε εργασίες που προάγουν την ευημερία των εργαζομένων και προωθούν την διαφορετικότητα, την ισότητα και την συμπερίληψη, οι οποίες αφορούν τις επίσημες εργασιακές τους αρμοδιότητες. Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες σπάνια αναγνωρίζονται για το έργο τους στις αξιολογήσεις των επιδόσεών τους. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή