Μεταναστευτικό: Μηταράκης - Κάρνερ συμφώνησαν για νέα Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη στην Ελλάδα το 2023

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του Βίλνιους
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 17:50
UPD:17:53
A- A A+

Σε συμφωνία προκειμένου να πραγματοποιηθεί Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη στην Ελλάδα το 2023, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του Βίλνιους, προχώρησαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης με τον Ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Γκέρχαρντ Κάρνερ, στη Βιέννη. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, σε κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν μετά το πέρας της συνάντησής τους, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Παράλληλα υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η πρωτοβουλία του Βίλνιους, στην οποία είχαν συμμετάσχει Ελλάδα, Αυστρία, Λιθουανία και Πολωνίας και αφορούσε στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την φορά η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας εντός του πρώτου επταμήνου του 2023 με κεντρικό θέμα να είναι στην αυτή τη φορά ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο κ. Μηταράκης στην δήλωσή του επισφράγισε την άριστη συνεργασία Ελλάδας-Αυστρίας ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής διαχείρισης των συνόρων της Ένωσης, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που θα αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα και οι MED5, αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.  

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μηταράκης επιβεβαίωσε την πρακτική των λαθροδιακινητών και των δρόμων που ακολουθούνται για την παράνομη μετάβαση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς αυτό αποτελεί μία πάγια πολιτική των κυκλωμάτων και στην περίπτωση της Ελλάδας, με εθνικότητες που προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική στην Τουρκία.  

Αναφορικά με την πρακτική που ακολουθεί η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε ότι τα ναυάγια στο Αιγαίο Πέλαγος και το ντροπιαστικό περιστατικό στον Έβρο με τους 92 γυμνούς μετανάστες, απαιτούν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη να αναλάβει η Τουρκία τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της.  

Ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε, για μία ακόμη φορά, στο πλαίσιο και της έντονης ρητορικής που ακολουθείται τις τελευταίες ημέρες, την υποχρέωση εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας του 2016, όπως δεσμεύτηκε να εφαρμόζει η Τουρκία. 

Κλείνοντας ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα εξεύρεσης λύσεων, που θα επιτρέπουν την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, τη δίκαιη κατανομή του μεταναστευτικού φορτίου.  

Από την πλευρά του, ο κ. Κάρνερ ευχαρίστησε τον κ. Μηταράκη και την Ελλάδα συνολικά για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και την καταπολέμηση των λαθροδιακινητών. Συγκεκριμένα, τόνισε πως μεγαλύτερος και κοινός στόχος θα πρέπει να είναι η αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών και ο περιορισμός των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης.

Παράλληλα, ο Αυστριακός υπουργός υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνοχής και της υιοθέτησης κοινής πολιτικής στη διαχείριση του μεταναστευτικού, επιβεβαίωσε ότι το σύστημα στα εξωτερικά σύνορα βρίσκεται στα όρια των δυνατοτήτων του και γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα.

Τέλος, επεσήμανε ότι θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ληφθούν νέα μέτρα και να δημιουργηθούν νέοι κανονισμοί για να αποτραπούν περιστατικά σαν και αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή