Ζελένσκι: Το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καταστράφηκε μέσα σε μια εβδομάδα

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 14:45
UPD:15:06
REUTERS/VALENTYN OGIRENKO
A- A A+

Οι ρωσικές δυνάμεις έβαλαν ξανά στο στόχαστρο τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, πραγματοποιώντας νέα πλήγματα το πρωί της Δευτέρας. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης στη μία όχθη της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η ουκρανική εισαγγελία. Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη βορειοανατολική πόλη του Χαρκόβου αλλά και στη νοτιοανατολική πόλη του Ντνίπρο έγιναν επίσης στόχοι. Την ίδια ώρα η ουκρανική προεδρία χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τις τελευταίες οκτώ ημέρες έχει καταστραφεί «το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας προκαλώντας μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα». «Άλλο ένα είδος ρωσικών τρομοκρατικών επιθέσεων: στόχευση της ενέργειας και ζωτικής σημασίας υποδομών. Από τις 10 Οκτωβρίου, το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί, προκαλώντας μαζικές διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα. Δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις με το καθεστώς του Πούτιν», δήλωσε. 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, Κίριλο Τιμόσενκο, ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη σε ολόκληρη τη χώρα, επειδή οι περιοχές μας εξαρτώνται η μία από την άλλη». Πρόεσθεσε ότι είναι «αναγκαίο για ολόκληρη τη χώρα να προετοιμαστεί για την πιθανότητα διακοπών ρεύματος, νερού και θέρμανσης». 

Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της τις τελευταίες εβδομάδες σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας σε πόλεις μακριά από τις γραμμές του μετώπου, στερώντας από τους Ουκρανούς τη δυνατότητα θέρμανσης ενόψει του χειμώνα.  Ουκρανοί αξιωματούχοι σπεύφουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ωστόσο, τα πλήγματα έχουν εγείρει ανησυχίες για το πώς θα αντιδράσει το σύστημα.

Σε ορισμένες πόλεις- αναφέρει το BBC- οι Ουκρανοί αγοράζουν γεννήτριες ρεύματος και καυστήρες, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα, οι δίνεται η σύσταση της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε ώρες αιχμής. Ορισμένες πόλεις αντιμετωπίζουν ήδη συνεχόμενα μπλακ άουτ.

«Περιμέναμε ότι η Ρωσία θα εντείνει τις επιθέσεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις και τις μη στρατιωτικές υποδομές και θα αυξήσει τον αστικό πόλεμο προς το φθινόπωρο και εδώ είμαστε ακριβώς με αυτό το σενάριο», δήλωσε στο BBC η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή