Aνακάλεσε την απόφαση των συντηρητικών προκατόχων της για αναγνώριση της δυτικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ η νέα αυστραλιανή κυβέρνηση των Εργατικών
Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις δεν άργησαν, με το Ισραήλ να εκφράζει βαθιά απογοήτευση και τους Παλαιστίνιους να απευθύνουν θερμές ευχαριστίες στην Καμπέρα. Σήμερα, η κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανίζι συμφώνησε ότι η Αυστραλία θα αναγνωρίσει μόνο το Τελ Αβίβ ως ισραηλινή πρωτεύουσα.
Ανακοινώνοντας την απόφαση, η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνκ επαναβεβαίωσε τη θέση, ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να επιλυθεί μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.
Επίσης, σημείωσε ότι η Καμπέρα συνεχίζει να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στην υφιστάμενη σύγκρουση και «δεν πρόκειται να υποστηρίξει μία προσέγγιση που υπονομεύει αυτή την προοπτική», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Η αντίδραση του Ισραήλ ήταν άμεση με τον πρωθυπουργό της χώρας Γιάιρ Λάπιντ να εκφράζει «βαθιά απογοήτευση» για την αλλαγή στάσης της Αυστραλίας. Το δε ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε πως θα καλέσει τον Αυστραλό πρέσβη για να του επιδώσει διάβημα.
Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος του Δικτύου υπέρ της Παλαιστίνης, Νάσερ Μάσνι, ευχαρίστησε τους Εργατικούς «που διαφοροποιήθηκαν από την επικίνδυνη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης». Επίσης, η Παλαιστινιακή Αρχή διά του υπουργού Πολιτικών Υποθέσεων, ΧουσέιναλΣέιχ, χαιρέτισε την απόφαση της Αυστραλίας σχετικά με την Ιερουσαλήμ και την έκκλησή της υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Επίσης, χαιρέτισε την διαβεβαίωση της αυστραλιανής πλευράς, ότι «η μελλοντική κυριαρχία της Ιερουσαλήμ εξαρτάται από μια μόνιμη λύση, η οποία θα βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα».
Η ιστορία της απόφασης
Η απόφαση για να αναγνωρίσει η Καμπέρρα την δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ είχε ληφθεί τον Δεκέμβριο του 2018 από τον τότε πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον και την συντηρητική κυβέρνησή του και αφού προηγουμένως είχε πράξει το ίδιο και η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Παρά όμως την αναγνώριση αυτή, η αυστραλιανή πρεσβεία είχε παραμείνει στο Τελ Αβίβ.
Η νυν υπουργός Εξωτερικών, Πένι Γουόνγκ, κατηγόρησε τον κ. Μόρισον ότι είχε προχωρήσει στην αναγνώριση για πολιτικούς λόγους, καθώς εκείνη την περίοδο διενεργούνταν επαναληπτικές εκλογές σε ομοσπονδιακή έδρα του Σύδνεϋ, με μεγάλο αριθμό εβραϊκής καταγωγής ψηφοφόρων.
Τότε, ο υποψήφιος των Συντηρητικών είχε ηττηθεί, ωστόσο κέρδισε την έδρα στις εκλογές που διεξήχθησαν φέτος τον Μάιο. Ο κ. Μόρισον που παραμένει βουλευτής του ευρισκομένου τώρα στην αξιωματική αντιπολίτευση κόμματος των Φιλελευθέρων, διαφώνησε με την απόφαση της σημερινής κυβέρνησης, αλλά ο διάδοχός τους στην αρχηγία της παράταξης Πήτερ Ντάτον, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το κόμμα, την πολιτική του προκατόχου του.
«Θα ανακοινώσουμε την τελική απόφασή μας πριν από τις επόμενες εκλογές», είπε ο κ.Ντάτον, δήλωση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως καθώς η επόμενη προσφυγή στις κάλπες είναι προγραμματισμένη για το 2025.
Ο κ. Ντάτον πάντως, κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα ότι επιδεινώνει τις διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ. «Η συνεργασία μας με το Ισραήλ είναι σημαντική και θα συνεχισθεί, γιατί είναι καλοί φίλοι και σύμμαχοί μας, με πολλούς τρόπους, εναντίον πολλών εχθρών ανά τον κόσμο», ήταν η επισήμανση του κ. Ντάτον.