Δημοπρατήθηκε η νέα σύγχρονη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων της Κέρκυρας

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 13:15
UPD:13:27
Shutterstock
A- A A+

Άλλη μία μονάδα διαχείρισης αποβλήτων δημοπρατήθηκε, αυτή τη φορά στην Κέρκυρα, όπου θα εξυπηρετεί τους δήμους της Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νησιών, της Βόρειας Κέρκυρας, της Νότιας Κέρκυρας και των Παξών.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 35.6 εκατ. ευρώ, έχει δυναμικότητα 29.518 τόνους/έτος σύμμεικτα υπολειμματικά απόβλητα, 10.000 τόνους/έτος χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα υλικά και 14.197 τόνους/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, ενώ πρόκειται να λειτουργήσει σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aποτελεί μια μονάδα ανάκτησης και ανακύκλωσης, που θα δέχεται όλα τα ρεύματα αποβλήτων, όπως: ανακυκλώσιμα υλικά, προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και απόβλητα από τον υπολειμματικό κάδο. Η νέα αυτή μονάδα της Κέρκυρας θα έχει τη δυνατότητα να παράγει και δευτερογενές καύσιμο. Με αυτόν τον τρόπο το ποσοστό ταφής στα εισερχόμενα απόβλητα, αναμένεται να είναι κάτω από το 20,4%.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η δημοπράτηση της μονάδος της Κέρκυρας είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των δημοπρατήσεων των μεγάλων έργων υποδομής που αφορούν στην επεξεργασία στερεών αποβλήτων στη χώρα μας. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει η δημοπράτηση και άλλων μονάδων και ο στόχος που έχουμε θέσει, είναι να έχουμε ολοκληρώσει τις δημοπρατήσεις των αναγκαίων για τη χώρα υποδομών σε αυτό τον τομέα μέχρι τις αρχές του 2023».

Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, επισήμανε πως «η χώρα μας προχωρά με γρήγορο ρυθμό στις δημοπρατήσεις των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων. Πλέον οι νέες δημοπρατήσεις που γίνονται, αφορούν μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης, μονάδες κυκλικής οικονομίας που επιτυγχάνουν τους στόχους του εθνικού μας σχεδιασμού, καθώς και τους στόχους για τη διαχείριση των αποβλήτων που τίθενται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Τέτοια είναι και η μονάδα της Κέρκυρας που δημοπρατήθηκε. Θέλω να συγχαρώ το ΦΟΔΣΑ Ιόνιων Νήσων, που προσάρμοσε γρήγορα τη συγκεκριμένη μονάδα, σε μια σύγχρονη μονάδα ανάκτησης και ανακύκλωσης, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη των στόχων του εθνικού μας σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων της Κέρκυρας, όταν η μονάδα αρχίσει τη λειτουργία της».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή