Όποιος βρεθεί στο Βερολίνο και συγκεκριμένα σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, την οδό Κυρφυρστεντάμ, θα πιστέψει πως η πανδημία του COVID-19 δεν υπήρξε ποτέ. Κανείς δεν κρατάει αποστάσεις, λίγοι μόνο πελάτες φορούν προστατευτική μάσκα στα καταστήματα ενώ οι πινακίδες που ζητούσαν από τους πελάτες να φορούν μάσκες έχουν επίσης εξαφανιστεί. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα.
Τα νοσοκομεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ολοένα και περισσότεροι γιατροί αλλά και νοσοκομειακό προσωπικό πιέζουν για ταχεία επαναφορά της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ υπάρχει ανοδική τάση του αριθμού των ασθενών στα νοσοκομεία, με τον αριθμό να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την κορύφωση του τρέχοντος έτους.
Τα πρώτα ομοσπονδιακά κρατίδια που απαιτούν τη χρήση μάσκας, τουλάχιστον σε χώρους προσβάσιμους στο κοινό όπως το λιανικό εμπόριο, είναι το Βερολίνο και το Βρανδεμβούργο. Η Γκίνια Ταρίκ, μια υπάλληλος ενός καταστήματος ρούχων θεωρεί πως οι προοπτικές για να τεθεί το μέτρο αυτό ξανά σε ισχύ δεν είναι καλές. «Έχουμε πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό εδώ και δεν τους αρέσουν οι μάσκες» αναφέρει η νεαρή κοπέλα ενώ σημειώνει πως είναι και ένα ακριβό μέτρο καθώς προκειμένου να διασφαλιστεί πως τα άτομα θα φορούν μάσκες όταν μπαίνουν μέσα, θα χρειάζονται έναν ακόμη υπάλληλο για στην είσοδο.
«Η κατεύθυνση προς την οποία κατευθυνόμαστε δεν είναι καλή»
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ θεωρεί πως ενώ η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη για τον επερχόμενο χειμώνα λόγω των εμβολίων, άλλα και των φαρμάκων, εξακολουθεί να προειδοποιεί: «Η κατεύθυνση προς την οποία κατευθυνόμαστε δεν είναι καλή», λέει, αναφερόμενος στην κατάσταση στα νοσοκομεία. Ενώ η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρές επιπλοκές, οι θάνατοι αυξάνονται. Οι ασθενείς με COVID-19 βρίσκονται σε κανονικούς και όχι σε απομονωμένους θαλάμους σύμφωνα με την Γερμανική Ένωση Νοσοκομείων και δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα όταν εισάγονται στο νοσοκομείο. Ωστόσο οι μολυσμένοι ασθενείς πρέπει να απομονωθούν και επομένως χρειάζεται περισσότερος χώρος για αυτούς αλλά και μεγαλύτερη προσπάθεια από το προσωπικό για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
Το πρόβλημα των υποστελεχωμένων νοσοκομείων που δεν έχει λυθεί εδώ και χρόνια εντάθηκε με την πανδημία του COVID-19. Ολόκληροι θάλαμοι και κλίνες παραμένουν άδειοι λόγω και των λοιμώξεων που αντιμετωπίζει το ίδιο το νοσοκομειακό προσωπικό και το αποτέλεσμα είναι ότι προγραμματισμένες θεραπείες αναβάλλονται και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να εισάγουν και υποστηρίξουν επείγοντα περιστατικά. Η συζήτηση για το ενδεχόμενο ένταξης αυστηρότερων μέτρων δεν αφορά όμως το νέο κύμα της πανδημίας αλλά την ενδεχόμενη κατάρρευση των νοσοκομείων λόγω και της πίεσης που δέχονται με την ενεργειακή κρίση και των ακολούθων οικονομικών ανησυχιών.
Οι απόψεις περί μάσκας διίστανται
Ο υπουργός Υγείας όμως έχει «δεμένα» τα χέρια του καθώς σύμφωνα με τον νόμο περί προστασίας από λοιμώξεις, τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν να αποφασίζουν μόνα τους εάν θέλουν ή όχι να θέσουν σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα.Ο ίδιος ζητάει όμως την επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας ώστε να αποφευχθούν δραστικότερα μέτρα αργότερα.
Η πωλήτρια μιας μικρής μπουτίκ σε έναν παράδρομο έξω από την οδό Κυρφυρστεντάμ αναφέρει πως θα κατανοούσε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας αλλά υπογραμμίζει πως να φοράς μάσκα όλη την ημέρα στην εργασία είναι απλώς εξαντλητικό. Η ίδια δηλώνει πως τουλάχιστον οι πελάτες στο παρελθόν έδειχναν μεγαλύτερη κατανόηση για τα μέτρα και τα ακολούθησαν.
Περιστατικά σύγκρουσης λόγω... μάσκας
Δεν ασπάζονται όμως όλοι την ίδια άποψη. Στη Γερμανία, οι απόψεις διίστανται εδώ και καιρό για την χρήση της μάσκας. Όποιος συνεχίζει να την φοράει οικειοθελώς πρέπει να ανέχεται τα περίεργα βλέμματα ή να δέχεται ακόμη και φραστική επίθεση. Στους χώρους όπου εξακολουθεί να απαιτείται η μάσκα όπως στους σιδηροδρόμους και στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς, οι εργαζόμενοι αναφέρουν επανειλημμένα περιστατικά συγκρούσεων με επιβάτες που δεν ήθελαν να φορέσουν την μάσκα.
Στα social media κάτω από τα hashtags #masksobligationnow και #masksarenomildesmittel οι χρήστες προσβάλλουν ανοιχτά ο ένας τον άλλον παρουσιάζοντας τις απόψεις τους ενώ ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ μιλώντας στην κυριακάτικη Bild υποστηρίζει ανοιχτά την μη υποχρεωτική χρήση της μάσκας δηλώνοντας πως: «Αυτή τη στιγμή είμαι διστακτικός. Ο καθένας μπορεί να προστατευτεί βάζοντας οικειοθελώς μάσκα και όντας εμβολιασμενος».