Η «ασφαλής» και οι γυμνοί

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 07:00
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

 

Σύροι και Αφγανοί και άλλες εθνικότητες «δεν έχουν λόγο να μη θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα», δήλωνε το θέρος του 2021 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τον Ιούνιο του 2021, με κοινή υπουργική απόφαση, η Τουρκία συμπεριλήφθηκε στον εθνικό κατάλογο ασφαλών τρίτων χωρών για αιτούντες άσυλο με χώρα καταγωγής, μεταξύ άλλων, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι προέρχονται από πέντε χώρες (Συρία, Αφγανιστάν, Σομαλία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές) μπορούν να αιτηθούν διεθνούς προστασίας στην Τουρκία έναντι της Ελλάδας, καθώς εκεί «αποδεδειγμένα δεν κινδυνεύουν λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής τους σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα». 

Έναν και πλέον χρόνο μετά, δεν μπορεί να κρυφτεί η γύμνια με φτιασίδια εντός, εκτός και επί τα αυτά. «Σοκαριστικό γεγονός, εικόνα... απάνθρωπη που παραπέμπει στον Μεσαίωνα», χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη την εγκατάλειψη 92 γυμνών μεταναστών -κυρίως Αφγανοί και ορισμένοι Σύροι- σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο από τις τουρκικές αρχές.

«Περιμένουμε στοιχειώδεις εξηγήσεις από την πλευρά της Τουρκίας». «Έχω ήδη ενημερώσει την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο, και με γραπτή επιστολή, και το ίδιο θα κάνω στους 27 συναδέλφους υπουργούς... Οφείλουν όλοι να γνωρίζουν για το συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο άλλωστε έχει καταγραφεί επισήμως από τους αξιωματικούς της Frontex». 
Πάμε και στον ΟΗΕ το περιστατικό. Μάλιστα, ο υπουργός Μετανάστευσης θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ε, και; Τον ΟΗΕ ή την Ε.Ε. (με την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας) θα φοβηθεί η «ασφαλής», που όλα τα εργαλειοποιεί;  

Μιλάμε για τη χώρα που γράφει στο νερό κάθε αίτημα των Ευρωπαίων Πουαρό. Η Τουρκία έχει απορρίψει οκτώ φορές αιτήματα της επιχείρησης «Ειρήνη» -που τάχα ελέγχει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη- για επιθεώρηση πλοίων υπό τουρκική σημαία. Η Ε.Ε. για την έλλειψη συνεργασίας «λυπάται». 
Με τη γύμνια ντύνεται και συλλογάται. 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή