Ο χρόνος δεν είναι χρήμα

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 07:00
REUTERS/Yves Herman
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

 

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων να παραμένουν σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα και την ανησυχία πολιτικών και πολιτών για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για όλους και ιδιαίτερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποχρεούται πλέον από τις συνθήκες να λάβει κάποιες αποφάσεις έστω και στο παρά πέντε, οι οποίες να διασφαλίζουν στο μετρό του δυνατού μια σχετική ομαλότητα στην τιμολόγηση των ενεργειακών προϊόντων. Η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να λήξει με κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν αφενός να γίνουν αποδεκτές από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., αφετέρου να καθησυχάσουν τις αγορές, τις τοπικές κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους πολίτες.

Αν χαθεί και το αυριανό «ραντεβού», αν η Κομισιόν μεταφέρει για κάποια επόμενη συνεδρίασή της τις κρίσιμες αποφάσεις για την αγορά ενέργειας, αν δεν τολμήσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τότε η κατάσταση πραγματικά θα εκτραχυνθεί. Οι αβεβαιότητες παραμένουν πολλές και τα περιθώρια χρόνου για πολιτικές ισορροπιών που δεν βάζουν το… μαχαίρι στο κόκαλο και που δεν δίνουν λύσεις «εδώ και τώρα» στενεύουν.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι, για κάθε απόφαση κρίνεται σημαντικό να υπάρχει επαρκής χρόνος υλοποίησης ή διενέργειας διορθωτικών προσαρμογών. Και στην περίπτωσή μας, ο χρόνος δεν είναι χρήμα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή