Γεωργία: Η Ε.Ε. θα αποφανθεί για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008 12:47
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN

A- A A+

Στη Γεωργία μετέβη σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, προκειμένου να διαπιστώσει για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν η Ρωσία τηρεί πράγματι τη συμφωνία απόσυρσης των στρατευμάτων της από τα εδάφη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, για να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από σημεία ασφαλείας γύρω από τις αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, όπου είχαν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου τον Αύγουστο.

Τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τα σημεία ελέγχου, αλλά η Γεωργία επιμένει ότι οι Ρώσοι δεν έχουν τηρήσει τη συμφωνία, εφόσον χιλιάδες στρατιώτες παραμένουν εντός των δύο περιοχών που αποσχίσθησαν.

Η Ρωσία δηλώνει ότι τηρεί πλήρως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ότι η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία, τις οποίες έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη, έχουν ζητήσει την εκεί ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων, προκειμένου να τις προστατεύσουν από πιθανή επίθεση των γεωργιανών.

Ο Κουσνέρ θα επιθεωρήσει την περιοχή γύρω από τη Νότια Οσετία, μαζί με τους ευρωπαίους παρατηρητές που πήραν τη θέση των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ αργότερα θα συναντηθεί και με τον γεωργιανό πρόεδρο Σαακασβίλι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή