Ευρωκοινοβούλιο: Εκτάκτως στη συζήτηση το πόρισμα της OLAF για τη Frontex

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 21:48
Eurokinissi/POOL PHOTO/ European Union
A- A A+

Το αίτημα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (THE LEFT) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συζητηθεί απόψε στην Ολομέλεια η Έκθεση της OLAF για τις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την δράση της Frontex έγινε δεκτό με μεγάλη πλειοψηφία.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς κάνει λόγο για «μεγάλη νίκη» η οποία έρχεται ως συνέπεια της δημοσιοποίησης της Έκθεσης της OLAF. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε δεκτό το αίτημα με 209 ψήφους υπέρ έναντι 135 κατά σε σύνολο 358 Ευρωβουλευτών που ψήφισαν, ενώ οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν την πρόταση.

Η Ευρωομάδα The Left επισημαίνει: «Σύμφωνα με την Έκθεση της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) για τη δράση της Frontex από την οποία εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο επικεφαλής της, Fabrice Leggeri, και ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί, καταγράφονται πιέσεις των ελληνικών Αρχών σε αξιωματούχους της Frontex για να συγκαλύψουν επαναπροωθήσεις καθώς και προσπάθεια στο εσωτερικό της Frontex να αποκλειστεί από την εσωτερική πληροφόρηση το τμήμα προστασίας δικαιωμάτων (FRO). Η Έκθεση διέρρευσε μετά από 8 μήνες στο περιοδικό Spiegel και στο site FragDenStaat την προηγούμενη εβδομάδα».

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Όλα δείχνουν πως η σημερινή απόφαση για συζήτηση της Έκθεσης αναμένεται να συγκεντρώσει τα πυρά της πλειοψηφίας των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου για την ανοχή της Ηγεσίας της ΕΕ, ή έστω μέρους της, στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τον ανθρώπινο πόνο και την ανάγκη των προσφύγων για ασφάλεια, άσυλο και ένα καλύτερο μέλλον εμπορεύονται αδίστακτα κυκλώματα και εργαλειοποιούν κυβερνήσεις με κορυφαίο παράδειγμα της γειτονικής Τουρκίας».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή