Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.
Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα το Αθέατο Μουσείο σας προσκαλεί φέτος στην παρουσίαση σπάνιων και άγνωστων αρχαιοτήτων από την Μικρά Ασία, που αναδύονται από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ο αρχαιολόγος και στρατιώτης του 3/40 ευζωνικού του Γ’ Σώματος Στρατού, Ευστράτιος Παρασκευαΐδης μελετά την επιγραφή ρωμαϊκής σαρκοφάγου στο Sivrihisar, τον Μάιο του 1922. © Φωτογραφικό Αρχείο IEEE-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Το φθινόπωρο του 2022, με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα από την Καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού, το Αθέατο Μουσείο φιλοξενεί δύο αριστουργηματικά αρχαία γλυπτά. Πρόκειται για δύο μικρά μαρμάρινα αγάλματα καθιστών Ερώτων, που διακοσμούσαν άλλοτε μια πολυτελή σαρκοφάγο από το ξακουστό στην εποχή του εργαστήριο γλυπτικής του Δοκιμείου (αρχαία θέση κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ).
Γραφιστική αποκατάσταση της θέσης των δύο μικρών Ερώτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε κάλυμμα σαρκοφάγου που βρίσκεται στο San Lorenzo fuori le Mure της Ρώμης.
Τα έργα αγόρασε το 1883 η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία από το αρχαιοπωλείο του Κ. Πολυχρονόπουλου στη Σμύρνη και φυλάσσονται από το τέλος του 19ου αιώνα στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι δύο μικροί Έρωτες από τη Σμύρνη, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην καρδιά του Μουσείου, («Aίθουσα του Bωμού» / αίθουσα 34), από την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου ως την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022. Καρατάσι. Άποψη του όμορφου παραλιακού προαστίου της Σμύρνης το 1921. © Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Στις 23 Οκτωβρίου, στις 13 και 27 Νοεμβρίου και στις 18 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 26 Οκτωβρίου και στις 9 και 30 Νοεμβρίου ημέρα Τετάρτη, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τα μικρασιατικά εργαστήρια γλυπτικής της αρχαιότητας, τους συμβολισμούς των Ερώτων στην τέχνη του θανάτου, καθώς και για την δράση των Ελλήνων αρχαιολόγων στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Διοίκησης Σμύρνης και την τύχη των σπουδαίων Συλλογών στις μέρες της Καταστροφής. Ημερομηνίες παρουσιάσεων:
23 Οκτωβρίου, 13 και 27 Νοεμβρίου και 18 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή, ώρα έναρξης 13:00 και
26 Οκτωβρίου και 9 και 30 Νοεμβρίου ημέρα Τετάρτη, ώρα έναρξης 13:00
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4856, 2132144889, 2132144838