Θεοδωρικάκος για Έβρο: Βάρβαρη η ενέργεια της Τουρκίας - Καταγγελία στην αρμόδια Επίτροπο και τους 27 της Ε.Ε.

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 11:59
UPD:12:09
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
A- A A+

Στο «απάνθρωπο», όπως είπε, περιστατικό με τους 92 μετανάστες που αφέθηκαν γυμνοί στην ελληνική όχθη του Έβρου από την τουρκική στρατοχωροφυλακή αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1», τόνισε πως έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια Επίτροπο και πρόκειται να καταγγείλει επισήμως την Τουρκία και στους 27 ομολόγους του στην Ε.Ε.

Όπως σημείωσε, «οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στις όχθες του ποταμού Έβρου από την ελληνική πλευρά έχουν καταγγείλει βαρύτατους ξυλοδαρμούς, πολύ από αυτούς ήταν τραυματισμένοι, ήταν όλοι γυμνοί. Πρόκειται για μια εικόνα φρίκης, την οποία κανείς είναι αδύνατον να την αποδεχθεί, για αυτόν τον λόγο καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η συγκεκριμένη ενέργεια της Τουρκίας είναι «μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο. Πρόκειται για μια βάρβαρη και απάνθρωπη ενέργεια, η οποία παραπέμπει ευθέως στον Μεσαίωνα.

Έχω ήδη ενημερώσει την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο, Γιόχανσον, και με γραπτή επιστολή, και το ίδιο θα κάνω στους 27 συναδέλφους υπουργούς Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης που έχουν την ευθύνη των συνόρων. Οφείλουν όλοι να γνωρίζουν για το συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο άλλωστε έχει καταγραφεί επισήμως από τους αξιωματικούς της Frontex, οι οποίοι έχουν πάρει καταθέσεις από τους ανθρώπους αυτούς, όπως το ίδιο και η Ελληνική Αστυνομία» επισήμανε.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως το πρόβλημα στον Έβρο δεν επικεντρώνεται σε ένα σημείο των συνόρων μας με την Τουρκία, αλλά σε ένα μεγάλο μήκος 150 χιλιομέτρων συν τον φράκτη 37,5 χλμ, εκεί είναι τα σύνορα στον Έβρο. Όπως εξήγησε, αυτός είναι και ο λόγος που το ΚΥΣΕΑ έχει αποφασίσει την κατασκευή του φράκτη, του τεχνητού εμποδίου, σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου, διότι οι προσπάθειες για να μπουν παράνομοι  μετανάστες στη χώρα δεν εκδηλώνονται στην περιοχή που υπάρχει ο φράκτης, αλλά σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής. «Κατασκευάζουμε και το κομμάτι και στο υπόλοιπο, αναβαθμίζουμε τα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, προκειμένου η δουλειά να γίνεται πιο αποτελεσματική. Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, μέσα σε ελάχιστους μήνες θα πάνε άλλοι 250 συνοριοφύλακες, προκειμένου τα σύνορά μας να είναι απροσπέλαστα.

Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις απρόκλητες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Πρέπει να συμμορφωθεί στις στοιχειώδεις αρχές λογικής και ανθρωπισμού» τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή