Ουκρανία: Έκρήξεις στο Κίεβο- Πλήγματα με drone-καμικάζι, λένε οι αρχές

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 07:27
UPD:12:27
REUTERS/GLEB GARANICH
A- A A+

Πολλές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας σε κεντρική συνοικία της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Κίεβο. Από τις εκρήξεις τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και τρία νοσηλεύονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. 

Αρχικά, οι σειρήνες ήχησαν στο Κίεβο στις 6.25 π.μ., ένα σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Ακολούθησε σειρά εκρήξεων εκρήξεων μεταξύ 6.35 και 6.58 π.μ. Ακολούθησε δεύτερος γύρος εκρήξεων περίπου στις 8:15 π.μ. τοπική ώρα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, οι εκρήξεις ήταν πέντε. 

Σύμφωνα με τον Κλίτσκο, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Shevchenkivskyi. Όπως είπε, πολλές πολυκατοικίες έχουν υποστεί ζημιές. 

Η συνοικία Shevchenkivskiy είναι η ίδια περιοχή που επλήγη από το μπαράζ εκρήξεων που έλαβε χώρα πριν από μια εβδομάδα, στις 10 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήρθαν ως απάντηση για το πλήγμα στην γέφυρα Κερτς στην Κριμαία. Ωστόσο, ο Ρώσος ηγέτης ανέφερε ότι δεν επρόκειτο να συνεχιστούν. Όπως είπε, δεν υπάρχει ανάγκη «άμεσα» για νέα «μαζικά» πλήγματα στην Ουκρανία.

28 drones έπληξαν την πόλη

Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για επίθεση με drone-καμικάζι. Τόσο ο δήμαρχοες του Κιέβου όσο ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Αντρέι Γέρμακ, μίλησαν για επίθεση με drone καμικάζι στο Κίεβο.

«Το πρωί, 28 drones πέταξαν προς την κατεύθυνση του Κιέβου. Χάρη στις ένοπλες δυνάμεις μας και την αεράμυνα μας, οι περισσότεροι από τους ιπτάμενους τρομοκράτες καταρρίφθηκαν. Συνολικά πέντε εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο. Μία από αυτές πραγματοποιήθηκε σε πολυκατοικία στην περιοχή Shevchenkiv. Οι διασώστες συνεχίζουν την κατάσβεση των δομών του κτιρίου και την απομάκρυνση των συντριμμιών. Νωρίτερα διασώθηκαν 18 κάτοικοι του κτιρίου. Δύο ήταν κάτω από ερείπια. Το σώμα μιας νεκρής γυναίκας βρέθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ακόμη ένα άτομο βρίσκεται κάτω από τα ερείπια. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε. 

Από την πλευρά του ο Γέρμακ έγραψε στο Telegram: «Χρειαζόμαστε περισσότερα συστήματα αεράμυνας και το συντομότερο δυνατό. Δεν έχουμε χρόνο για αργές κινήσεις. Περισσότερα όπλα για να υπερασπιστούμε τον ουρανό και να καταστρέψουμε τον εχθρό». 

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ουκρανικού στρατού, τα «drones καμικάζι» είναι φθηνότερα και λιγότερο εξελιγμένα από τους πυραύλους, αλλά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στο να προκαλούν ζημιές σε στόχους στο έδαφος. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για αρκετές ώρες και να κάνουν κύκλους πάνω από πιθανούς στόχους πριν πετάξουν σε εχθρικά στρατεύματα, οπλισμό ή κτίρια και εκραγούν κατά την πρόσκρουση.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει αυξήσει την χρήση των drones στις συγκρούσεις στην Ουκρανία, και από τον Αύγουστο έχουν πετάξει δεκάδες ιρανικά drones Shahed-136 πάνω από το ουκρανικό έδαφος. Τα drones αυτά είναι το νέο αγαπημένο όπλο του Κρεμλίνου στην εισβολή του στην Ουκρανία, έχει σχολιάσει η El Pais εξηγώντας την αυξημένη χρήση τους από τη Μόσχα λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων σε πυραύλους Κρουζ, την μειωμένη παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων και τη φθηνή τους τιμή. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή