Ιράν: 4 νεκροί και 61 τραυματίες από την φωτιά στην φυλακή Εβίν

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022 17:23
UPD:17:35
via REUTERS/SOCIAL MEDIA

A view of smoke rising from Evin Prison in Tehran, Iran, October 15, 2022 in this still image take from a video obtained by Reuters. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

A- A A+

Τέσσερεις φυλακισμένοι πέθαναν και 61 έχουν τραυματιστεί από την μεγάλη φωτιά στην φυλακή Εβίν στο Ιράν, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Πηγές μέσα από την φυλακή - που είναι γνωστή για την στέγαση πολιτικών κρατουμένων - δήλωσαν στο BBC Persian ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος. 

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν φλόγες και καπνό στο συγκεκριμένο σημείο στην Τεχεράνη, ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοίν και εκρήξεις. 

Το Ιράν έχει κατακλυστεί τον τελευταίο μήνα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.  Οι τέσσερεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν η κατάσταση στη φυλακή συνδέεται με τις πρόσφατες διαδηλώσεις. 

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβαίνει, καθώς εκατοντάδες από τους διαδηλωτές έχουν σταλεί στη φυλακή Εβίν. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσειις ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί. 

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι τα γεγονότα στη φυλακή Εβίν δεν συνδέονται με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις. Μιλώντας από το εσωτερικό της φυλακής, ο διοικητής της Τεχεράνης δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι υπήρξε εξέγερση σε μια πτέρυγα της φυλακής. Το ιρανικό Mizan News ανέφερε ότι οι τραυματίες εμφάνισαν αναπνευστικές δυσκολίες, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο εργαστήριο ραπτικής στη φυλακή. 

Δραματικά πλάνα από τη φωτιά και τον καπνό αναρτήθηκαν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το  βράδυ του Σαββάτου. Σε πολλά από τα βίντεο ακούγονταν άνθρωποι έξω αππό τη φυλακή να φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα» - ένα από τα κύρια συνθήματα του αντικυβερνητικού κινήματος διαμαρτυρίας. Σε άλλα βίντεο ακούγονταν πυροβολισμοί και εκρήξεις - γεγονός που ώθησε ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων να εκφράσουν σοβαρούς φόβους για την τύχη των κρατουμένων.

Το πρακτορείο ειδήσεων Fars - το οποίο συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν - ανέφερε αρχικά ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε νάρκες που εξερράγησαν μετά από απόδραση από τη φυλακή. Αργότερα, ωστόσο, το πρακτορείο δήλωσε ότι αυτό δεν ίσχυε, επικαλούμενο πηγή που δήλωσε ότι κανένας κρατούμενος δεν πάτησε σε νάρκη.

Το βράδυ του Σαββάτου η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ρεπορτάζ που έδειχνε τμήματα της φυλακής ασφαλή και ήρεμα. Ωστόσο, ο εξόριστος Ιρανός δημοσιογράφος Μασούντ Καζεμί - ο οποίος πέρασε σχεδόν ένα χρόνο μέσα στην Εβίν - δήλωσε ότι το ρεπορτάζ έδειχνε μόνο περιοχές της φυλακής όπου δεν είχε λάβει χώρα δράση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή