Επιχείρηση «εξωστρέφειας» σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022 07:14
UPD:07:17
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Να έρθουν πιο κοντά στους ψηφοφόρους τους στο δρόμο προς τις κάλπες επιδιώκουν  Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που προχωράνε σε μια επιχείρηση «εξωστρέφειας». Μια σειρά συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων έχει ως στόχο να ανέβουν οι ταχύτητες στις  κομματικές μηχανές, ενώ το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν και οι περιοδείες τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην πρώτη βέβαια γραμμή των πολιτικών «μονομαχιών» βρίσκεται το θέμα της ακρίβειας που από την ενέργεια μετακυλίεται  σε βασικά αγαθά, με αποτέλεσμα τα  νοικοκυριά και οι  επιχειρήσεις να ετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα. Το θέμα κυριάρχησε στην κοινοβουλευτική μάχη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, καθώς όσο η Ε.Ε. καθυστερεί στη λήψη αποφάσεων τόσο ανοίγει η συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης σε εθνικό επίπεδο. 

Με την οικονομία να επηρεάζει  σε σημαντικό βαθμό το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα οι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να συσπειρώσουν την κομματική τους βάση καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που ευνοεί την λεγόμενη χαλαρή ψήφο. Σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο οι κομματικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ, ενώ το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν και οι περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας το Σαββατοκύρκακο αυτό πραγματοποιούνται οι εργασίες της Συνόδου των Προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ του κόμματος,  που ξεκίνησαν με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ στόχος είναι το επόμενο διάστημα να πραγματοποιούνται δύο περιοδείες το μήνα.

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, συνεδρίαση που να σημειωθεί πως ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα αλλά αναβλήθηκε λόγω του θανάτου του αναπληρωτή εκπροσώπου του κόμματος Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Στο  δρόμο προς τις κάλπες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσει ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών, ενώ παράλληλα νέα πρόσωπα θα ριχθούν στην εκλογική μάχη.

Παράλληλα με την συσπείρωση της κομματικής βάσης ο Κ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας σκοπεύουν να συνεχίσουν το άνοιγμα σε μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων, όπως για παράδειγμα οι νέοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Η …μητέρα βέβαια των μαχών θα δοθεί για την κατάκτηση της καρδιάς της μεσαίας τάξης, ένα δύσκολο κοινό που πολιορκούν στενά τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική  κόντρα για τα νέα μέτρα 

Το μείγμα των μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή πυροδοτεί πολιτικές συγκρούσεις, καθώς κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνουν τις προτάσεις τους για την επόμενη ημέρα. Μία εικόνα των θέσεων τους έδωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτησης που έγινε στη Βουλή για την ακρίβεια μετά από επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης και είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε  πως «μετράμε τις δυνατότητές μας και θα δούμε αν είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης». Ο πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου μήνυμα πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί, δίνοντας ταυτόχρονα βαρύτητα και στο θέμα της δημοσιονομικής σταθερότητας. «Σε καμία περίπτωση, εγώ προσωπικά και η κυβέρνησή μας, δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση πυροδοτεί και το θέμα των φόρων, καθώς η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για το ό,τι δεν προχωρά σε στοχευμένες μειώσεις στο ΦΠΑ και στον  ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. «Δεν πρέπει να κυκλοφορούν τόσο ανεύθυνα, προτάσεις για οριζόντιες μειώσεις έμμεσων φόρων, φόρων κατανάλωσης ή του φόρου προστιθέμενης αξίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως τα  μέτρα αυτά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά ενώ είναι και εξαιρετικά ακριβά.

Για «ακρίβεια Μητσοτάκη» μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση, που ζητά την προκήρυξη εκλογών για «να ανασάνει η κοινωνία». Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για το ό,τι αφήνει τα πράγματα στην ενεργειακή ακρίβεια και στον πληθωρισμό να βαίνουν ανεξέλεγκτα». Και χαρακτήρισε το «καλάθι του νοικοκυριού» ως «καλάθι του εμπαιγμού», αναφέροντας ότι «δεν περιλαμβάνει προϊόντα στα οποία θα "παγώσουν" οι τιμές, αλλά προϊόντα στα οποία "οι αυξήσεις θα είναι ανεκτές"».

Από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «επιδοτεί την αισχροκέρδεια» , επισημαίνοντας « βάζετε το χέρι στην τσέπη κάθε φορολογούμενου, διατηρώντας υψηλούς τους φόρους σε καύσιμα και ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα και μετά τους δίνετε μια επιδότηση πολύ μικρότερη από όσο έχετε πάρει, για να πληρώνουν τους λογαριασμούς ώστε να μη χάσουν ούτε ευρώ τα καρτέλ της ενέργειας». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα πως τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί 7 δισεκατομμύρια τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα από ΦΠΑ είναι 23% πάνω.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή