«Μια Ευρωπαϊκή Ένωση με 27, 30, 36 κράτη μέλη με πάνω από 500 εκατομμύρια ελεύθερους και ίσους πολίτες, μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ειδικό της βάρος στον κόσμο», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο.
Μπροστά σε 300 αντιπροσώπους του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) από 33 ευρωπαϊκά κόμματα, ο Όλαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης , τονίζοντας την ανάγκη για τη σταδιακή κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας στις αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική, αλλά και σε άλλους τομείς όπως η φορολογική πολιτική.
«Ξέρω ότι έχουμε ακόμη πολλούς να πείσουμε», είπε ο Σολτς. «Αλλά λέω επίσης ξεκάθαρα: Εάν ο στόχος μας είναι μια γεωπολιτική Ευρώπη , τότε οι αποφάσεις της πλειοψηφίας είναι κέρδος και όχι απώλεια για την κυριαρχία», υποστήριξε ο Γερμανός καγκελάριος.
Η ΕΕ συνομιλεί με αρκετές υποψήφιες χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται ορισμένες βαλκανικές , αλλά και η Ουκρανία και η Μολδαβία. «Οι ανησυχίες των μικρότερων κρατών μελών δεν πρέπει να παραβλεφθούν ιδιαίτερα. Και στο μέλλον, κάθε χώρα πρέπει να ακούγεται με τις ανησυχίες της, οτιδήποτε άλλο θα ήταν προδοσία της ευρωπαϊκής ιδέας», τόνισε ο Σολτς.
Ο καγκελάριος υποστήριξε μεγαλύτερη αυτονομία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής ανεξαρτησίας, για την ΕΕ. Ζήτησε συντονισμένη προμήθεια όπλων και εξοπλισμού, τη συγκρότηση μιασ δύναμης ταχείας αντίδρασης της ΕΕ έως το 2025 και ένα πραγματικό αρχηγείο της ΕΕ για τις ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις. «Πρέπει να προωθήσουμε με σιγουριά τις κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές προσπάθειες».
Ο Σολτς κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να διευθετήσουν τις συγκρούσεις στη χρηματοοικονομική και μεταναστευτική πολιτική. Η μετανάστευση πρέπει να σχεδιάζεται με προνοητικότητα. Αυτό σημαίνει επίσης μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και ταυτόχρονα να γίνει αποδεκτή η νόμιμη μετανάστευση και η εισροή ειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό.
Το PES αποτελείται από 33 ευρωπαϊκά κόμματα. Στο συνέδριο εξελέγη νέος πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν,αντικαθιστώντας τον Βούλγαρο Σεργκέι Στάνισεφ μετά από έντεκα χρόνια.
Σε ψήφισμά του, το Συνέδριο υποστήριξε, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία -και στρατιωτικά-και περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας. « Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας δεν είναι μόνο επίθεση στην κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και στην ευρωπαϊκή ειρηνευτική τάξη και τις ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρεται στο ψήφισμα.
naftemporiki.gr