Μαύρη τρύπα εκτοξεύει τα «αποφάγια» της τρία χρόνια μετά το γεύμα της (βίντεο)

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022 11:00
UPD:11:00
DESY

Καλλιτεχνική απεικόνιση της απόρριψης ύλης από μια μαύρη τρύπα.

 

A- A A+

Οι μαύρες τρύπες αποτελούν τα πιο μυστηριώδη διαστημικά αντικείμενα αλλά τα τελευταία χρόνια χάρις στα πολύ εξελιγμένα τεχνικά μέσα που διαθέτουν οι αστρονόμοι σε συνδυασμό με διάφορες νέες μεθόδους παρατήρησης οδηγούν σε σημαντικές ανακαλύψεις για τη φύση και τη λειτουργία των αποκαλούμενων μελανών οπών του Σύμπαντος, οι οποίες γνωρίζουμε πια ότι δεν είναι και τόσο σκοτεινές και η αλληλεπίδραση τους με την ύλη που υπάρχει γύρω τους φωτίζει τον χώρο στον οποίο βρίσκονται.

Γνωρίζουμε πώς οτιδήποτε βρίσκεται εντός του τρομερού βαρυτικού μιας μαύρη τρύπας πεδίου αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί με βίαιο τρόπο προς αυτή και θα εξαφανιστεί στο εσωτερικό της. Οι μαύρες τρύπες… τρέφονται κυρίως με άστρα που υπάρχουν κοντά σε αυτές αλλά και με νέφη αερίων ενώ θεωρείται ιδιαίτερα σπάνια η παρουσία πλανητών κοντά σε μαύρες τρύπες.

Όταν μια μαύρη τρύπα έχει «συλλάβει» ένα άστρο ή κάποια άλλη κοσμική δομή παράγονται πολλά εντυπωσιακά φαινόμενα που εντοπίζονται από τα επιστημονικά όργανα. Το 2018 οι επιστήμονες εντόπισαν σε απόσταση 665 εκατ. ετών φωτός από εμάς μια μαύρη τρύπα να… γευματίζει. Η μαύρη τρύπα «έτρωγε» ένα άστρο με την διαδικασία αυτή να παράγει τα σχετικά φαινόμενα.

Ένα σύνηθες φαινόμενο αυτής της διεργασίας είναι ότι η μαύρη τρύπα για άγνωστο ακόμη λόγο δεν απορροφά το σύνολο της ύλης του άστρου (ή όποιου άλλου αντικειμένου καταπίνει) αλλά ένα μέρος της το… απορρίπτει εκτοξεύοντας το σε μορφή πίδακα στο Διάστημα. Η απόρριψη της ύλης γίνεται ταυτόχρονα με την διαδικασία απορρόφησης ή τουλάχιστον έτσι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το συγκεκριμένο κοσμικό φαινόμενο είχε λάβει από τους επιστήμονες την κωδική ονομασία AT2018hyz.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες το Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποφάσισε το 2021 να κάνει εκ νέου παρατηρήσεις στην εν λόγω μαύρη τρύπα και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal» παρουσιάζουν τα ευρήματα τους ένα εκ των οποίων είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μαύρη τρύπα «έφαγε» γρήγορα το άστρο το πριν από τρία χρόνια και αυτό  το άστρο αποτελεί και το μοναδικό… γεύμα της μελανής οπής έκτοτε. Όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εκτόξευση ύλης από την μαύρη τρύπα συνεχίζεται. Οι ερευνητές χαρακτήρισαν το φαινόμενο αυτό ως «το κοσμικό ρέψιμο» της μαύρης τρύπας από τη διαδικασία «πέψης» του άστρου η οποία όπως φαίνεται ακόμη συνεχίζεται.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται η απόρριψη ύλης από μια μαύρη τρύπα δύο χρόνια μετά την απορρόφηση της γεγονός που όπως είναι ευνόητο αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό εύρημα στην κατανόηση των μηχανισμών των μαύρων τρυπών αν τελικά η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών η ύλη εκτοξεύεται από τη μαύρη τρύπα με ταχύτητα 150 χιλιάδων χλμ./δευτ. δηλαδή με το 50% της ταχύτητας του φωτός.

APOD VIDEOS

Naftemporiki.gr

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV