Ιαπωνία: Τα παιδιά που γεννιούνται μετά από διαζύγιο, απλώς δεν...υπάρχουν

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 20:53
EPA/Franck Robichon
A- A A+

Σε αλλαγή του νόμου περί πατρότητας προχωράει η Ιαπωνία, σε μια προσπαθεια να μειώσει τον αριθμό των μωρών που παραμένουν μη εγγεγραμμένα στα μητρώα και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

 Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου πατέρας θα ορίζεται αυτός που είναι  σύζυγος της μητέρας την στιγμή που γεννιέται το παιδι. Η αναθεωρημένη νομοθεσία, που θα έρθει στην βουλη προς ψήφιση, θα τερματίσει επίσης την απαγόρευση στις έγκυες να ξαναπαντρεύονται εντός 100 ημερών από το διαζύγιο.

Εξάλλου, μόλις το 2015, ο δικηγόρος Τομόσι Σάκα, πέτυχε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να συντομευθεί η απαγόρευση του νέου γάμου για τις γυναίκες  στις 100 ημέρες από τους  έξι μήνες που ίσχυε 

Σύμφωνα με τον Σάκα, η αλλαγή του νόμου για την πατρότητα, θα βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των παιδιών που δεν έχουν οικογενειακό μητρώο.

 

 Κώδικας του 1898

Οπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα του 1898 που εξακολουθεί να ισχύει, ένα παιδί που γεννιέται  εντός 300 ημερών από την στιγμή του διαζυγίου θεωρείται ντε φάκτο ότι είναι του πρώην συζύγου, ακόμα κι αν η γυναίκα έχει ξαναπαντρευτεί. 

Πολλές γυναίκες επιλέγουν να μην εγγράψουν τα παιδιά τους στα μητρώα αντί να συμμορφωθούν με τον κανονισμό, ειδικά σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής κακοποίησης.

Η πρακτική της χώρας να εγγράφει τους πολίτες της στο όνομα του πατέρα του νοικοκυριού  έχει εμποδίσει τις προσπάθειες των ακτιβιστών να διατηρούν ξεχωριστά ονόματα, καθώς και να νομιμοποιηθεί ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. 

Η Ιαπωνία υστερεί σταθερά από  άλλες ανεπτυγμένες χώρες όσον αφορά την ισότητα των φύλων. Κατατάχθηκε στην 116η θέση από 146 χώρες στην ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ανισότητας των Φύλων που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης,  είναι μία από τις 32 χώρες που έχουν περιορισμούς  στο δικαιωμα των γυναικών να ξαναπαντρεύονται. 

Από τα περίπου 800 μη εγγεγραμμένα σε μητρώο  άτομα, που ερωτήθηκαν τον Αύγουστο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπίστωσε ότι το 71% ανέφερε ως λόγο τον νόμο περί πατρότητας. Τα παιδιά που δεν είναι εγγεγραμμένα αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, δεν μπορούν να λάβουν τη συνήθη κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης και  δεν δικαιούνται να βγάζουν διαβατήρια 

Ο κανόνας της πατρότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην Ιαπωνία, όπου η γέννηση εκτός γάμου είναι σπάνια και αποδοκιμάζεται ευρέως.  Περίπου το 2% των παιδιών γεννιούνται από ανύπαντρους γονείς, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 41%. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή