ΠΟΕΔΗΝ: «Καταρρέει το ΕΣΥ λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης»

Πανελλαδική κινητοποίηση υγειονομικών στις 20 Οκτωβρίου
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 12:16
UPD:12:30
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Πανελλαδική κινητοποίηση για τις 20 Οκτωβρίου με στάση εργασίας για τους υγειονομικούς της Αττικής 8:00 - 15:00 και 24ωρη απεργία για τους υγειονομικούς της περιφέρειες προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Μαβίλη στις 8:30 το πρωί και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν στο χαμηλότατο ποσοστό του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος των δαπανών  των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5%. Στη χώρα μας οι δαπάνες συνολικά για την υγεία είναι στο 11% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση δεν είναι ισότιμη και οι πολίτες καλούνται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η χρηματοδότηση για το τρέχον έτος σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας είναι μειωμένη σε σχέση με το 2021 και τρείς μήνες πριν το τέλος του έτους και οι προϋπολογισμοί βρίσκονται στο κόκκινο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων είναι 1δισ. ευρώ δημιουργώντας ασφυκτικό πλαίσιο κάλυψης των λειτουργικών δαπανών με δεδομένη τη μεγάλη ακρίβεια που επικρατεί και τις συνεχείς ανατιμήσεις των υλικών και προϊόντων που προμηθεύονται τα νοσοκομεία. Μόνο οι ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο) έχουν υπερδιπλασιαστεί και το ερώτημα που τίθεται σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ είναι το πως θα ανταποκριθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Υπάρχει αυξητική τάση επίσης, υπάρχει στις αποχωρήσει γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από τα νοσοκομεία λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς. «Εργαζόμαστε εφέτος το Σεπτέμβριο στα νοσοκομεία με 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι το Σεπτέμβριο (αποχωρήσεις χωρίς αναπλήρωση, αναστολές εργασίας κ.λπ.) επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ. Να θυμίσουμε ότι είναι σε αναστολή 7.000 υγειονομικοί ανεμβολίαστοι για περισσότερο από 1 έτος τώρα και αναμένεται εντός των ημερών η απόφαση του υπουργείου Υγείας για το πότε θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Όπως λέει, γιατροί  βασικών ειδικοτήτων παραιτούνται από τα νοσοκομεία, και ενώ γίνονται προκηρύξεις αυτές καθίστανται άγονες λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών αμοιβών. Ενώ, με την έκδοση του καθηκοντολογίου 10.000 ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται σε τμήματα πρώτης γραμμής ασκώντας νοσηλευτικά καθήκοντα σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους, αδρανοποιείται υποβιβαζόμενοι σε Βοηθοί Θαλάμου. Εξαιτίας αυτού επικρατεί μεγάλος αναβρασμός και αδιέξοδο στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Αναφορικά με το μισθολόγιο των υγειονομικών η ΠΟΕΔΗΝ εξηγεί ότι είναι χαμηλότερο ή κοντά στο κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ λαμβάνουν 12 μισθούς κατ’ έτος, αφού καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει επίσης ότι οι λίστες χειρουργείων οι οποίες είναι διαχρονικές δεν έχουν επικαιροποιηθεί και καθώς, λόγω της πανδημίας αυξήθηκαν από την διακοπή των τακτικών χειρουργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ασθενείς εγγεγραμμένοι σε αυτές τις λίστες τρία χρόνια και κανείς δεν γνωρίζει εάν συνεχίζει να υφίσταται η ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Ενώ, το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όσον αφορά το θεσμό του προσωπικού γιατρού κινδυνεύει, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, να αποτύχει εάν δεν αναγκαστούν οι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στο σύστημα. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 3.200 γιατροί εκ των οποίων οι 2.000 είναι από την πρωτοβάθμια περίθαλψη που αδυνατούν να ανταποκριθούν ως προσωπικοί ιατροί λόγω του αυξημένου όγκου δουλειάς στα Κέντρα Υγείας και τα κοντινά νοσοκομεία στα οποία συμμετέχουν στο εφημερειακό πρόγραμμα. «Μόνο 1.200 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν παρότι οι αμοιβές είναι υπερδιπλάσιες από τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Εδώ, να σημειώσουμε ότι η προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό ιατρό αναφέρει ότι «Περισσότεροι από 3.400 γιατροί έχουν ενταχθεί στο σύστημα ενώ, άνοιξαν οι αιτήσεις για τις 10 ειδικότητες προκειμένου να ενταχθούν στον Προσωπικό γιατρό και ήδη από την πρώτη ημέρα 50 γιατροί των 10 ειδικοτήτων δήλωσαν ότι μπαίνουν στο σύστημα του Προσωπικού γιατρού».

Συνεχίζοντας το μακρύ κατάλογο καταγγελιών της η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει: «Έφυγαν από τη ζωή 30 συνάδελφοι από τον κορωνοϊό και 50 νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ. 3.000 διαθέτουν πιστοποιητικό αναπηρίας και όλοι οι συνάδελφοι της πρώτης γραμμής πάνω από τα 25 χρόνια αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Χάνονται κάθε χρόνο αρκετοί συνάδελφοι από αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο. Και όμως αρνούνται να θεσμοθετήσουν την επαγγελματική νόσο, το εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται οι οικογένειές τους καμία παροχή από το κράτος. Αρνούνται ακόμη και την πρόσληψη ενός μέλους της οικογένειας στο Δημόσιο. Πάνω από ένα χρόνο βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας το θετικό πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που σύστησε το ίδιο το Υπουργείο για την ένταξή μας στα ΒΑΕ». Όπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, εργαζόμενοι ιδίων επαγγελμάτων αντιμετωπίζονται με διαφορετικό ασφαλιστικό τρόπο και ας ανήκουν στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα. Οι μόνιμοι υπάλληλοι που διορίζονται μετά το 2011 και  όσοι από τους παλαιότερους επέλεξαν το ΙΚΑ, οι συμβασιούχοι που είναι στο ΙΚΑ (τώρα ΕΦΚΑ), είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ ενώ, όσοι προέρχονται από ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο, δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ.

Αναφορικά δε με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αναφέρει «Τώρα που τέλειωσαν τα μεταβατικά όρια ηλικίας, η συνταξιοδότηση επιτυγχάνεται με 40 έτη υπηρεσίας και 62 ετών ή με λιγότερα έτη 67 ετών. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν και οι πρόωρες συντάξεις με βάση τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους για κατάργηση. Δεν μπορεί ένας νοσηλευτής ή άλλος επαγγελματίας υγείας πρώτης γραμμής να προσφέρει ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών».

Όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «πλέον των 30.000 συμβασιούχων εργάζονται στα νοσοκομεία, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια, Επικουρικό προσωπικό μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων συμβάσεων. Μόνο στα νοσοκομεία εργάζονται 22.000 συμβασιούχοι με 45.000 κενές οργανικές θέσεις και χιλιάδες καταργημένες στις υπηρεσίες στήριξης. Οι συμβασιούχοι αποτελούν το 40% του προσωπικού των νοσοκομείων και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πως θα λειτουργούν αυτά εάν απολυθούν». Πρέπει όπως λέει να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Περίπου 100 εργαζόμενοι νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας απολύθηκαν από τις προνοιακές μονάδες μετά από 8 χρόνια δουλειάς με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων επειδή δεν συμπεριλήφθηκαν στους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που συμμετείχαν με αυξημένη μοριοδότηση» σημειώνει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζοντας «6.000 συνάδελφοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση σταδιακά απολύονται. Η κυβέρνηση δεν δίνει την δυνατότητα σύναψης νέων συμβάσεων εργασίας (ΣΟΧ) στα νοσοκομεία τα οποία εκδίδουν διαγωνισμούς επιστροφής των εργολάβων και του εργασιακού μεσαίωνα, των εκβιασμών σε βάρος των εργαζομένων που εκπροσωπούν. Μεθοδεύεται η σταδιακή διολίσθηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή