Ο ενεργειακός πόλεμος θα κριθεί στον καιρό- Τι δείχνουν οι προγνώσεις

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 11:05
UPD:11:22
EPA/Gyorgy Varga
A- A A+

Φέτος πολλά θα κριθούν από τον καιρό, και κυρίως η έκβαση του ενεργειακού πολέμου μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Βασικό στοιχείο για τις αντοχές της Ευρώπης στον ενεργειακό πόλεμο είναι η μείωση της κατανάλωσης- για την οποία απαιτείται πειθαρχία.

Μέχρι στιγμής- και με δεδομένες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις και τις διαθέσιμες ενεργειακές προμήθειες- οι εκτιμήσεις θέλουν την Ευρώπη να βγάζει σχετικά άνετα τον φετινό χειμώνα εφόσον δεν επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ένας ψυχρότερος χειμώνας όμως θα μειώσει τις πιθανότητες της Ευρώπης να περάσει αυτή την περίοδο θέρμανσης «σχετικά αλώβητη», δήλωσε η Katja Yafimava, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. Σύμφωνα με την ίδια, σε περίπτωση βαρυχειμωνιάς, δεν μπορεί να αποκλειστούν τα μπλακάουτ και οι διαταραχές στη βιομηχανία.

Ενθαρρυντικές είναι, ωστόσο, σε αυτό το πλαίσιο οι εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου οι θερμοκρασίες πιθανότατα θα είναι σημαντικά υψηλότερες από το κανονικό για την περίοδο.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι και όσοι ζουν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να βιώσουν ήπιες θερμοκρασίες, διευκολύνοντας τυχόν περιορισμούς στα καύσιμα θέρμανσης σε μια εποχή που το κόστος ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη.

Ειδικότερα, υπάρχει 50% έως 60% πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο, μεγάλο μέρος των ακτών της Μεσογείου και τμήματα της κεντρικής Ευρώπης να δουν θερμοκρασίες πολύ πάνω από το μέσο όρο. Η υπόλοιπη ήπειρος έχει πιθανότητα 40%-50% να ξεπεράσει σημαντικά τους ιστορικούς μέσους όρους.

Η υπηρεσία Copernicus προέβλεψε επίσης ότι οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Αμερική αναμένεται να υπερβούν σημαντικά τον μέσο όρο, με βεβαιότητα να ξεπερνά το 70% στο Τέξας και σε άλλα μέρη του Νότου. Οι περιοχές του Τόκιο και του Πεκίνου προβλέπεται επίσης να αποφύγουν το υπερβολικό κρύο.

Η πιθανότητα να είναι η βροχή και το χιόνι σε επίπεδα κάτω από το κανονικό σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης είναι μεγαλύτερη από 40%, επηρεάζοντας δυνητικά τις ροές των ποταμών και τις πίστες του σκι.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ των μετεωρολόγων. Η εμπορική μετεωρολογική υπηρεσία Commodity Weather Group, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι ο χειμώνας στην Ευρώπη πιθανότατα θα είναι πιο κρύος από πέρυσι και ελαφρώς ψυχρότερος από τον μέσο όρο των 10 ετών.

Καθώς προχωράμε προς το χειμώνα οι επιστήμονες θα στρέψουν την προσοχή τους για ενδείξεις στην Αρκτική. Ο Βόρειος πολικός κύκλος είναι μια ζώνη ανέμων που ονομάζεται πολική δίνη, και εάν εξασθενήσουν, ο παγωμένος αέρας θα μπορούσε να ξεχυθεί νότια στις ΗΠΑ, την Ασία ή την Ευρώπη.

Όμως είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε μπορεί να σπάσει η δίνη. Ένας πιθανός δείκτης είναι η ποσότητα χιονιού που συσσωρεύεται στη Σιβηρία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον Judah Cohen του Atmospheric and Environmental Research. Εάν η χιονόπτωση είναι ισχυρή, κάπου - Ευρώπη, Βόρεια Αμερική ή Ασία - πιθανότατα θα εκτοξευθεί με ένα κύμα της Αρκτικής.

Ένας άλλο σημαντικό παράγοντας  θα είναι η υψηλή και η χαμηλή πίεση πάνω από τη Γροιλανδία που ονομάζεται Βορειοατλαντική Ταλάντωση. Αυτό είναι "ένα από τα κύρια σήματα που επηρεάζουν την Ευρώπη", δήλωσε ο Bradley Harvey, μετεωρολόγος της Maxar.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή