«Μονομαχία» Μητσοτάκη-Τσίπρα για ακρίβεια, αισχροκέρδεια και νέα μέτρα

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 07:10
UPD:09:00
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Τα ξίφη τους για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια αλλά την προοπτική λήψης νέων μέτρων για την ελάφρυνση των καταναλωτών διασταυρώνουν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της λεγόμενης «ώρας του πρωθυπουργού» η οποία ενεργοποιείται στις 11:00 από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας στις αρχές της εβδομάδας. Ουσιαστικά πάντως η παρουσία του πρωθυπουργού στον κοινοβουλευτικό έλεγχο κρίθηκε αναγκαία μετά τις αρνητικές εξελίξεις στην πορεία του πληθωρισμού αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι οι Έλληνες πληρώνουν πολύ ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο σε σύγκριση με τους περισσότερους Ευρωπαίους, βάσει του πραγματικού εισοδήματός τους.

Υπό αυτά τα δεδομένα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει το σώμα για τις νέες παρεμβάσεις που ζητούνται ενόψει ενός χειμώνα ο οποίος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τους καταναλωτές όπως αναγνωρίζει και η ίδια η κυβέρνηση. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει και τα βήματα της ΕΕ στον απόηχο της Συνόδου της Κορυφής της Πράγας όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες ανέβαλαν για μία ακόμη φορά τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων στη μάχη για τον έλεγχο των τιμών της ενέργειας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απέστειλε επιστολή στην Κομισιόν μαζί με τους ομολόγους του από την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Πολωνία με την οποία τάσσεται υπέρ της επιβολή πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου και του προσδιορισμού ενός νέου δείκτη με τον οποίον θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.

Στον αντίποδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα ανοίξει τον κύκλο της συζήτησης σύμφωνα με τον κανονισμό, αναμένεται να καλέσει τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει εάν και πότε θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας. «Προτίθεται η Κυβέρνηση να μειώσει έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση της κοινωνίας;» ρωτά χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή. Επισημαίνεται, ότι υπέρ της άμεσης μείωσης της φορολογίας ενόψει του χειμώνα τάσσεται και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη να ζητά μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά από το 13 στο 6% «ώστε να στηριχθεί η μεσαία τάξη και τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».

Στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης θα βρεθούν όμως και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και οι στρεβλώσεις της αγοράς που ενισχύουν το εξωγενές κύμα ακρίβειας. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να καταλογίσει στον πρωθυπουργό ότι «δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και δεν διενεργεί τους αναγκαίους ελέγχους περιστολής των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας». Μάλιστα χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, έδωσε ένα δείγμα της κριτικής που αναμένεται να ασκήσει σήμερα ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με την ΡΑΕ τον Σεπτέμβριο η αύξηση στις τιμές έφτασε μέχρι και 57% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή