Economist: Γιατί ο Μπάιντεν πρέπει να νομιμοποιήσει την κοκαΐνη

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 16:13
UPD:16:16
EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Φυτείες κόκας στην Κολομβία (φωτογραφία αρχείου). 

A- A A+

Η απαγόρευση των ναρκωτικών δεν έχει αποτέλεσμα, επισημαίνει σε άρθρο του ο Economist, επικαλούμενος τα ζοφερά δεδομένα στις ΗΠΑ, και προτείνει τη νομιμοποίηση ακόμη και της κοκαΐνης.  

«Δεν είναι λογικό (να βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί στη φυλακή)» είπε ο Τζον Μπάιντεν στις 6 Οκτωβρίου, καθώς έδινε χάρη σε 6.000 Αμερικανούς που είχαν καταδικασττεί για κατοχή μικροποσότητας μαριχουάνας. Ενώ όμως η κάνναβη είναι πλήρως νόμιμη σε 19 αμερικανικές πολτείες, για την ομοσπονδιακή νομοθεσία θεωρείται εξίσου επικίνδυνη με την ηρωίνη και τη φεντανύλη, δύο ναρκωτικά που οδήγησαν στο να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί από υπερβολική δόση μόνο πέρυσι. Αλλά η παραδοχή αυτή του Αμερικανού προέδρου, σημειώνει ο Economist, έχει στην πραγματικότητα ισχύ συνολικά για την πολιτική που ακολουθείται στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών. «Η απαγόρευση δεν δουλεύει και αυτό μπορούμε να το δούμε πιο ξεκάθαρα με την κοκαΐνη και όχι με την κάνναβη» ανφέρει. 

Όπως εξηγεί το άρθρο από τότε που ο Ρίτσαρντ Νίξον κήρυξε τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» πριν από μισό αιώνα, οι ροές της κοκαΐνης στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν. Η παγκόσμια παραγωγή σκαρφάλωσε στα επίπεδα ρεκόρ των 1.982 τόνων το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ίσως μάλιστα να υποτιμούν την πραγματικότητα. Αυτό το ρεκόρ ήρθε παρά τις σκληρές και άκρως δαπανηρές προσπάθειες πολλών δεκαετιών για μείωση της προσφοράς του ναρκωτικού. Από το 2000 έως το 2020 οι ΗΠΑ «έριξαν» 10 δισ. δολάρια για τη μείωση της παραγωγής στην Κολομβία, πληρώνοντας ουσιαστικά τις τοπικές δυνάμειςγια να ψεκάσουν με χημικά και να καταστρέψουν τις καλλιέργειες. «Χωρίς αποτέλεσμα: όταν η κόκα εξαφανίζεται σε μια πλαγιά, μετατοπίζεται σε άλλη» παρατηρεί ο Economist.

Το βαρύτερο τίμημα πληρώνουν βεβαίως οι χώρες παραγωγής και διακίνησης, όπου τα κέρδη από τα ναρκωτικά τροφοδοτούν τη βία και τα εγκλήματα. Οι δολοφονίες είναι τρεις φορές πιο συχνές στην Κολομβία και τέσσερις φορές πιο συχνές στο Μεξικό από ό,τι στις ΗΠΑ. Σε ορισμένες περιοχές τα καρτέλ ναρκωτικών είναι τόσο πλούσια και με τόσο βαρύ οπλισμό που μπορούν να ανταγωνιστούν το κράτος, δίνοντας στους αστυνομικούς την ακόλουθη επιλογή: διαφθορά ή θάνατος. 

Τα ημίμετρα όπως το να μη διώκονται οι χρήστες κοκαΐνης δεν επαρκούν, επισημαίνεται στο άρθρο. Όσο η παραγωγή παραμένει παράνομη, οι εγκληματίες θα είναι εκείνοι που το παράγουν. Η αποποινικοποίηση της κατανάλωσης θα αυξήσει τη ζήτηση και θα τονώσει περαιτέρω τα κέρδη των καρτέλ ναρκωτικών. «Η πραγματική λύση είναι η πλήρης νομιμοποίηση, επιτρέποντας σε μη εγκληματίες να γίνουν προμηθευτές σε ένα αυστηρά ρυθμισμένο και με υψηλότατη φορολόγηση προϊόν, όπως κάνουν οι παραγωγοί ουίσκι ή τσιγάρων (με τη διαφήμισή του να απαγορεύεται)» αναφέρεται. 

Σημειώνεται ότι οι θάνατοι που συνδέονται με την κοκαΐνη έχουν πενταπλασιαστεί στις ΗΠΑ από το 2010, κυρίως επειδή οι συμμορίες τη νοθεύουν με φεντανύλη, ένα πιο φθηνό και πιο φονικό ναρκωτικό. Η νομιμοποίηση θα παρέλυε τις συμμορίες. 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή