Ισπανία: Μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ύψους 3 δισ.

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 14:42
UPD:14:47
REUTERS/JOHANNA GERON
A- A A+

Νέα σειρά μέτρων για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε στη Βουλή ο Πέδρο Σάντσεθ. Το νέο πακέτο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη. Το νέο πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ προστατεύει το 40% των νοικοκυριών σύμφωνα με τον Σάντσεθ.

Θέρμανση

Συγκεκριμένα δημιουργείται ένας νέος ρυθμιζόμενος συντελεστής για τις πολυκατοικίες με κοινόχρηστο λέβητα φυσικού αερίου που επηρεάζονται από την αύξηση των τιμών των καυσίμων, ώστε να μειωθούν στο μισό οι λογαριασμοί των νοικοκυριών. Πρόκειται για 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά. Το όριο αυτό θα ισχύει έως το τέλος του 2023 και θα εφαρμόζεται σε τριμηνιαία βάση.

Στα νέα μέτρα προβλέπεται διπλασιασμός του προϋπολογισμού για το μπόνους θέρμανσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Η μέση ενίσχυση διπλασιάζεται στα 375 ευρώ ανά νοικοκυριό και η ελάχιστη ενίσχυση θα αυξηθεί στα 40 ευρώ.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Επίσης σε προσωρινή βάση δημιουργείται μία νέα κατηγορία ευάλωτων νοικοκυριών που θα δικαιούνται έκπτωση 40% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Θα είναι για εργαζόμενα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και όπως υπολογίζει η κυβέρνηση, από τη νέα αυτή κατηγορία θα ωφεληθούν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο οικογένειες. Επιπλέον αυξάνεται περισσότερο το ήδη υπάρχον μπόνους για 1,3 εκ. νοικοκυριά. Έτσι, οι ευάλωτοι καταναλωτές θα επωφεληθούν από αύξηση της έκπτωσης στον λογαριασμό ρεύματος τους κατά 65% (από 60% που είναι σήμερα) και για όσους θεωρούνται σοβαρά ευάλωτοι θα είναι 80% (από 70%). Ομοίως, το ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που δικαιούται έκπτωσης αυξάνεται κατά 15%.

Μέτρα για την «άδεια» Ισπανία

Επιπλέον, οι τρεις επαρχίες με τη χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού (Soria, Teruel και Cuenca) θα επωφεληθούν από μείωση των επιχειρηματικών εισφορών σε υφιστάμενες συμβάσεις αορίστου χρόνου αλλά και σε νέες που υπογράφονται.

Πηγή: ertnews.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή