Ρωσία: Γιατί αυξάνει τη χρήση των drones-καμικάζι στην Ουκρανία- Φέρνει εκπαιδευτές από τον Ιράν;

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 13:33
UPD:13:34
A- A A+

Η Ρωσία πραγματοποίησε την Πέμπτη επίθεση με drone στην περιοχή του Κιέβου, μετά από ημέρες επιθέσεων που κατέληξαν σε περαιτέτω δυτική υποστήριξη για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.

Παράλληλα, η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας ανέφερε ότι κατέρριψε έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής πάνω από το νότιο τμήμα της χώρας. Αυτός είναι ο μέσος αριθμός που αναχαιτίζεται ημετησίως από τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο αριθμός όμως αυξάνεται σταθερά.

Από τον Αύγουστο πάνω από το ουκρανικό έδαφος έχουν πετάξει δεκάδες ιρανικά drones Shahed-136 (στη Ρωσία μετονομάστηκε σε Geran-2). Η λέξη Shahed στον ισλαμικό κόσμο μπορεί να μεταφραστεί ως «μάρτυρας πίστης». Τα drones αυτά είναι το νέο αγαπημένο όπλο του Κρεμλίνου στην εισβολή του στην Ουκρανία, σχολιάζει η El Pais εξηγώντας την αυξημένη χρήση τους από τη Μόσχα λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων σε πυραύλους Κρουζ, την μειωμένη παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων και τη φθηνή τους τιμή. 

Μόνο στις 11 Οκτωβρίου καταρρίφθηκαν 10 drones Shahed 136. Δύο κατάφεραν να περάσουν και να χτυπήσουν τον στόχο τους, έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό στη Βίνιτσα στην κεντρική Ουκρανία. Μια μέρα νωρίτερα, οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν 13 από αυτά από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Λευκορωσία. Στις 4 Οκτωβρίου, 12 στάλθηκαν στην περιοχή του Κιέβου, έξι από τις οποίες έπληξαν υποδομές. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες ημέρες 40 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Geran-2 στάλθηκαν σε θέσεις στη Λευκορωσία, από όπου θα χτυπήσουν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Η Ρωσία επομένως αναπτύσσει όλο και περισσότερα drones, μεταξύ των οποίων τα λεγόμενα καμικάζι, τα οποία είναι σχετικά μικρά και πετούν σε χαμηλό ύψος. Τα χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με πυραύλους για να εκμεταλλευτεί τα κενά στην αεράμυνα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία διαθέτει μόνο το 10% από όσα χρειάζεται όσον αφορά την αεράμυνα. 

Στο μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να έφεραν στις κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία Ιρανούς εκπαιδευτές που συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου. Στόχος τους είναι να εκπαιδεύσουν τα ρωσικά στρατεύματα στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136.

Ειδικότερα, το ουκρανικό Κέντρο Αντίστασης ανέφερε στις 12 Οκτωβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έφεραν απροσδιόριστο αριθμό Ιρανών εκπαιδευτών στο Ντζανκόι, στην Κριμαία, και στο λιμάνι Ζαλίζνι και στο Χλάδιβτσι, στην περιφέρεια της Χερσώνας, για να διδάξουν στις ρωσικές δυνάμεις πώς να χρησιμοποιούν τα drones Shahed-136.

Το Κέντρο Αντίστασης δήλωσε ότι οι Ιρανοί εκπαιδευτές ελέγχουν άμεσα την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειών του Μικολάιβ και της Οδησσού. 

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης είναι ο κύριος χειριστής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, επομένως αυτοί οι Ιρανοί εκπαιδευτές είναι πιθανότατα μέλη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ή συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, σημειώνει το αμερικανικό think tank. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή