Άλεξ Τζόουνς: Σχεδόν 1 δισ. δολάρια του στοίχισαν τα fake news σχετικά με μακελειό σε σχολείο

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 12:07
UPD:13:31
REUTERS/MIKE SEGAR
A- A A+

Ο Άλεξ Τζόουνς, γνωστός στους κύκλους των συνωμοσιολόγων και της ακροδεξιάς στις ΗΠΑ, καταδικάστηκε την Τετάρτη να καταβάλει αποζημίωση σχεδόν ενός δισ. δολαρίων σε οικογένειες θυμάτων του μακελειού το 2012 στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ επειδή ισχυριζόταν ψευδώς ότι η επίθεση ήταν «φάρσα». Είκοσι παιδιά και έξι ενήλικες σκοτώθηκαν στην επίθεση στο σχολείο. 

Οι οικογένειες των οκτώ θυμάτων και ένας πράκτορας του FBI που ανταποκρίθηκε στην επίθεση, είχαν ζητήσει τουλάχιστον 550 εκατ. δολάρια στη δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση  και ηθική βλάβη. Υποστήριξαν ότι παρενοχλούνταν και δέχονταν απειλές από οπαδούς του, οι οποίοι πίστευαν ακράδαντα ότι η σφαγή δεν έγινε ποτέ. Εξήγησαν ότι ένιωθαν πως απειλούνται, τόσο όταν βρίσκονταν στο σπίτι τους όσο και όταν βρίσκονταν σε δημόσιους χώρους.

Τελικά, σώμα ενόρκων στο Γουότερμπέρι του Κονέτικατ, κοντά στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, απεφάνθη ότι ο Τζόουνς πρέπει να καταβάλει στις οικογένειες οκτώ θυμάτων και στον πράκτορα του FBI 965 εκατ. δολάρια για συκοφαντική δυσφήμηση και ηθική βλάβη.

Ο Τζόουνς, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του ιστότοπου Infowars διατεινόταν επί χρόνια ότι το μακελειό «ήταν σκηνοθετημένο» από την κυβέρνηση προκειμένου να στερήσει από τους Αμερικανούς τα όπλα τους και ότι «κανείς δεν σκοτώθηκε». Είχε επίσης χαρακτηρίσει τους συγγενείς των θυμάτων «ηθοποιούς».

 Πλέον αναγνωρίζει ότι η επίθεση ήταν «100% πραγματική», μια παραδοχή που έκανε τον Αύγουστο σε μια άλλη δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση στο Τέξας, στην οποία ο Τζόουνς καταδικάστηκε να πληρώσει 49,3 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση σε άλλους γονείς του Σάντι Χουκ.

Ο Τζόουνς έχει να αντιμετωπίσει και τρίτη δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση για τον πυροβολισμό στο Σάντι Χουκ που ξεκινά στο Τέξας αργότερα αυτό το έτος.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσα χρήματα θα λάβουν πραγματικά οι οικογένειες, με τον Τζόουνς να δηλώνει την Τετάρτη ότι «δεν υπάρχουν χρήματα». Αυτός και η εταιρεία του έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης στο Τέξας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή