ΗΠΑ: Δύο οι μεγάλες πυρηνικές απειλές για την επόμενη δεκαετία

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 08:33
UPD:08:34
EPA/ANATOLY MALTSEV
A- A A+

Μέσα σε μια δεκαετία, οι ΗΠΑ θα χρειαστεί για πρώτη φορά να αντιμετωπίσουν δύο μεγάλες δυνάμεις πυρηνικών όπλων, προειδοποίησε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Ο λόγος για την Κίνα και τη Ρωσία. 

Σύμφωνα με την NSS (Στρατηγική Εθνική Ασφάλεια της Αμερικανικής Προεδρίας) η Κίνα αποτελεί την πιο ικανή μακροπρόθεσμα απειλή, αλλά η Ρωσία την πιο άμεση, αποδιοργανωτική απειλή, όπως άλλωστε έχει φανεί από την στάση της στο ουκρανικό. Μάλιστα η NSS προειδοποιεί ότι η απειλή μπορεί να αυξηθεί καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να υφίστανται ήττες στο πεδίο της μάχης. «Ο συμβατικός στρατός της Ρωσίας έχει αποδυναμωθεί, γεγονός που πιθανότατα θα αυξήσει την εξάρτηση της Μόσχας στα πυρηνικά όπλα στον στρατιωτικό της σχεδιασμό», αναφέρει.  

Σε δήλωσή του, ο Μπάιντεν κάνει μια διάκριση μεταξύ των τύπων απειλών που θέτει η Μόσχα και το Πεκίνο. «Η Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή για το ελεύθερο και ανοιχτό διεθνές σύστημα, αψηφώντας αλόγιστα τους βασικούς νόμους της διεθνούς τάξης σήμερα, όπως έδειξε ο βάναυσος επιθετικός της πόλεμος κατά της Ουκρανίας», γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την άλλη περιγράφει την Κίνα ως «τη μόνη χώρα με την πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη και, όλο και περισσότερο, την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική της δύναμη για να προωθήσει αυτόν τον στόχο». Το έγγραφο της NSS απεικονίζει το Πεκίνο ως «την πιο σημαντική γεωπολιτική πρόκληση της Αμερικής». «Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας τρέφει την πρόθεση και, ολοένα και περισσότερο, την ικανότητα να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη προς όφελος μιας που γέρνει το παγκόσμιο πεδίο ανταγωνισμού προς όφελός της, ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών μας με υπευθυνότητα», σημειώνει.

Η Κίνα έχει περίπου 350 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με εκτίμηση της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, σε σύγκριση με 5.977 κεφαλές που μετρά το απόθεμα της Ρωσίας, έναντι του αμερικανικού αποθέματος που αριθμεί 5.428 κεφαλές. Ωστόσο, το Πεντάγωνο πιστεύει ότι η κινεζική δύναμη θα αυξηθεί σε περισσότερες από 1.000 κεφαλές μέχρι το 2030. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή