Μαλάλα: Επίσκεψη στις γυναίκες που διασώθηκαν από τις πλημμύρες στο Πακιστάν

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 18:00
UPD:18:07
REUTERS/DARREN STAPLES
A- A A+

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι επισκέφθηκε σήμερα γυναίκες που διασώθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στο Πακιστάν, στο δεύτερο ταξίδι της στη χώρα της μετά την επίθεση των Ταλιμπάν που είχε δεχθεί το 2012 η οποία παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή.

Η Μαλάλα επισκέφθηκε καταυλισμούς στην αγροτική επαρχία Σιντ, στο νοτιοανατολικό Πακιστάν, όπου συνάντησε γυναίκες οι οποίες διέφυγαν από τα πλημμυρισμένα χωριά τους. Η 25χρονη Πακιστανή χαρακτήρισε τις γυναίκες αυτές "πολύ γενναίες", σύμφωνα με δηλώσεις της, τις οποίες επικαλείται ανακοίνωση των επαρχιακών αρχών.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την κατάσταση στην εκπαίδευση, καθώς δύο εκατομμύρια παιδιά δεν μπορούν πλέον να πηγαίνουν στο σχολείο και 12.000 σχολεία υπέστησαν σοβαρές ζημιές μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το ένα τρίτο του πακιστανικού εδάφους φέτος το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του μουσώνα.

Στους πρόχειρους καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν στη χώρα, όπου ζουν οι διασωθέντες, οι αρχές είναι αντιμέτωπες με υγειονομική κρίση λόγω της αύξησης της ελονοσίας, του δάγγειου πυρετού και του υποσιτισμού.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν τον εκτοπισμό 8 εκατομμυρίων ανθρώπων και ζημιές 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Μαλάλα ήταν 15 ετών όταν, στις 9 Οκτωβρίου 2012, μέλη της οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν (TTP), εισέβαλαν στο λεωφορείο που τη μετέφερε στο σχολείο και την πυροβόλησαν στο κεφάλι γιατί είχε τολμήσει να κάνει εκστρατεία υπέρ της φοίτησης των κοριτσιών στο σχολείο στην κοιλάδα Σουάτ, εκεί όπου γεννήθηκε, στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Η Μαλάλα, η οποία μεταφέρθηκε επειγόντως στη Βρετανία για να νοσηλευτεί, έγινε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης στον θρησκευτικό εξτρεμισμό και η φωνή των κοριτσιών που στερούνται της εκπαίδευσης. Το 2014 έγινε η νεότερη Νομπελίστρια Ειρήνης στην ιστορία.

Στο Πακιστάν, οι Ταλιμπάν της οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν διεξήγαγαν μακρά εξέγερση στην οποία έδωσε τέλος η ισχυρή στρατιωτική καταστολή το 2014.

Με την άφιξη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, η οργάνωση αυτή επανεμφανίστηκε στην περιοχή. Σχεδόν 2.000 μαθητές και οι καθηγητές τους διαδήλωσαν την Τρίτη στη Μινγκόρα, την πόλη όπου μεγάλωσε η Μαλάλα, μετά την επίθεση τη Δευτέρα σε σχολικό λεωφορείο κατά την οποία σκοτώθηκε ο οδηγός του σχολικού και τραυματίστηκε ένας μαθητής.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή