Ιράν: Τα οικονομικά προβλήματα εντείνουν τις διαδηλώσεις

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 16:05
UPD:16:18
via REUTERS/WANA NEWS AGENCY
A- A A+

Περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν, σύμφωνα με αναφορές, από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων σε όλη την χώρα που ακολούθησαν ύστερα από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Σύμφωνα με αναλυτές οι διαδηλώσεις αναμένεται να ενταθούν. 

Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 50 πόλεις μέσα σε έναν μήνα από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά, η οποία συνελήφθη επειδή δεν φορούσε «σωστά» την μαντίλα της. 

«Αναμένεται οι αντικυεβερνητικές διαδηλώσεις να παραμείνουν ως χαρακτηριστικό του πολιτικού σκηνικού και να γίνουν συχνότερες, πιο βίαιες και πιο δυναμικές, όσο οι οικονομικές συνθήκες δυσχεραίνουν και οι κοινωνικοί περιορισμοί γίνονται πιο αυστηροί», δήλωσε η Pat Thaker, διευθύντρια σύνταξης του Economist Intelligence Unit στην Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Αυτές οι διαδηλώσεις θα αντιμετωπιστούν με καταστολή και θα αυξήσουν την εξάρτηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, τους φρουρούς της Επανάστασης.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Χαμενεΐ έσπασε την σιωπή του την προηγούμενη εβδομάδα και αποκάλεσε τις διαδηλώσεις ταραχές. Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στον πρώτο του δημόσιο σχολιασμό. 

Το Ιράν έχει ιστορία στις διαδηλώσεις που πυροδοτούνται από κοινωνικο-οικονομικούς και πολιτικούς λόγους, όπως εκείνες του 2019 για τις τιμές των καυσίμων, και το 2017 όταν άνθρωποι κατέλαβαν τους δρόμους λόγω του αυξημένου πληθωρισμού και της οικονομικής δυσπραγίας. 

«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει διαδηλώσεις για οικονομικά «παράπονα». Αυτές πραγματοποιούνται από την εργατική τάξη και τα χαμηλότερα μεσαία στρώματα», δήλωσε η Suzanne Maloney, αναπληρώτρια διευθυντής του προγράμματος Εξωτερικής Πολιτικής στο Brookings Institution. 

Ο πληθωρισμός στο Ιράν αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα πάνω από 30%. 

Οι οικονομικές δυσπραγίες επιδεινώνονται με την αυξανόμενη ανεργία της ταξης του 10% και το δημόσιο χρέος της τάξης του 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ. 

«Οι νέοι στο Ιράν ταλαζίνονται από την επί δεκαετίες οικονομική κακοδιαχείριση από κοινού με τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων, καθώς θεωρούν την ιρανική ηγεσία υπεύθυνη και για τα δύο ζητήματα», ανέφερε η Sanam Vakil, αναπληρώτρια διευθύντρια και ανώτερη ερευνήτρια στο Royal Institute of International Affairs. 

Με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή