Λιζ Τρας: Δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 15:31
UPD:15:34
REUTERS/HANNAH MCKAY
A- A A+

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τη σχεδιαζόμενη νομοθεσία που παρακάμπτει ορισμένους από τους εμπορικούς κανόνες για τη Βόρεια Ιρλανδία για τη μετά το Brexit εποχή, εάν δε μπορεί να επιτευχθεί διακανονισμός μέσω διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προστατεύει την οικονομία σε δύσκολους διεθνώς καιρούς, ερωτηθείσα για την αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές που προκλήθηκε ύστερα από την ανακοίνωση του μίνι προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ υποστήριξες πως δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές.

«Χρειάζεται να το φέρουμε εις πέρας για τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας…θα προτιμούσα να το πετύχουμε αυτό με μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, αλλά εάν δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κατάσταση να ξεφύγει, πρέπει να προχωρήσουμε το Νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», δήλωσε η Τρας στο Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, είπε ότι η Βρετανία δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές, απορρίπτοντας αιτήματα από βουλευτές της αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες μετά το χάος που προκάλεσε στην αγορά ο οικονομικός της σχεδιασμός.

«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι βουλευτικές εκλογές», δήλωσε η Τρας, η οποία ανήλθε στην πρωθυπουργία τον περασμένο μήνα.

«Αυτό που διασφαλίζουμε είναι ότι προστατεύουμε την οικονομία μας σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο διεθνώς», δήλωσε η Τρας στο Κοινοβούλιο. «Ως αποτέλεσμα της ενέργειάς μας…θα δούμε υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο πληθωρισμό».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι θα εμμείνει στη δέσμευση να απέχει από μειώσεις των δημοσίων δαπανών, δεχόμενη ερωτήσεις για το πώς η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τις σχεδιαζόμενες μειώσεις φόρων. Ο Κιρ Στάρμερ, επικεφαλής των Συντηρητικών τη ρώτησε αν θα εμμείνει στη δέσμευση ότι δεν σχεδιάζει μειώσεις των δημοσίων δαπανών, η Τρας δήλωσε: «Απολύτως, απολύτως».

«Αυτό που θα διασφαλίσουμε είναι ότι μεσοπρόθεσμα το χρέος μειώνεται, όμως αυτό δεν θα το κάνουμε με τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με το να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα του δημοσίου δαπανώνται σωστά».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή