BBC: Το TikTok βγάζει κέρδος δείχνοντας ανθρώπους να εκλιπαρούν για βοήθεια

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 15:09
UPD:15:29
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Οι εκτοπισμένες οικογένειες σε camps της Συρίας παρακαλούν για δωρεές στο TikTok, όσο η εταιρία κρατάει το 70% των εσόδων, σύμφωνα με μια έρευνα του BBC. 

Παιδιά προβάλλονται σε ζωντανή αναμετάδοση στην πλαρφόρμα του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης παρακαλώντας για ψηφιακά δώρα με αξία τοις μετρητοίς. 

Το BBC πρόβαλε βίντεο που κέρδισαν πάνω από 1.000 δολάρια σε μία ώρα, αλλά αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι στα camps έλαβαν μόνο ένα ελάχιστον ποσό γι' αυτό.

Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα κατά της εκμετάλλευσης της επαιτείας.

Μάλιστα, η εταιρία δήλωσε ότι αυτό το είδος περιεχομένου δεν επιτρεπόταν στην συγκεκριμένη πλατφόρμα και ότι η προμήθεια από τις ψηφιακές δωρεές ήταν αισθητά μικρότερη από το 70% αυτών. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι αρνήθηκε να ορίσει το ακριβές ποσό. 

Νωρίτερα αυτή την χρονιά, οι χρήστες του TikTok είδαν τις «αρχικές σελίδες» να γεμίζουν από ζωντανές αναμεταδόσεις οικογενειών στα camps της Συρίας, με ορισμένους από τους θεατές να τις υποστηρίζουν και με άλλους να μιλούν για απάτη. 

Ποιος είναι ο ρόλος των μεσαζόντων του TikTok;

Στα camps στην βορειοδυτική Συρία, το BBC ανακάλυψε ότι αυτή η τάση διευκολυνόταν από τους γνωστούς «μεσάζοντες του TikTok», οι οποίοι προμήθευαν τις οικογένειες με κινητά και εξοπλισμό για να προχωρήσουν στην ζωντανή αναμετάδοση.

Οι μεσάζοντες υποστήριξαν ότι δούλευαν με πρακτορεία που συνδέονται με το TikTok στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή, που δίνουν πρόσβαση στις οικογένειες σε λογαριασμούς στο TikTok. Αυτά τα πρακτορεία είναι κομμάτι της παγκόσμιας στρατηγικής του TikTok να προωθεί όσους κάνουν ζωντανές αναμεταδόσεις και να ενθαρρύνει τους χρήστες να περνούν περισσότερο χρόνο στην εφαρμογή. 

Από την στιγμή που ο αλγόριθμος του TikTok προωθεί περιεχόμενο με γνώμονα την γεωγραφική προέλευση του αριρθμού του χρήστη, οι μεσάζοντες δήλωσαν ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν βρετανικές κάρτες SIM. Αυτό συμβαίνει, γιατί όπως υποστήριξαν οι χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιο γενναιόδωροι.

Τα «δώρα» για τα οποία παρακαλούν οι οικογένειες είναι εικονικά, αλλά κοστίζουν στους θεατές χρήματα και μπορούν να εκταμιευτούν από την εφαρμογή ως μετρητά. Οι θεατές στέλνουν τα δώρα- που ποικίλουν από ψηφιακά τριαντάφυλλα με μικρό κόστος, μέχρι ψηφιακά λιοντάρια που κοστίζουν περίπου 500 δολάρια- προκειμένου να επιβραβεύσουν τους δημιουργούς για το περιεχόμενο. 

Το TikTok αρνείται να αποκαλύψει το ποσό που λαμβάνει

Για πέντε μήνες, το BBC ακολούθησε 30 λογαριασμούς στο TikTok που έκαναν ζωντανές αναμεταδόσεις από camps της Συρίας με εκτοπισμένους ανθρώπους και δημιούργησε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή για να αφαιρεί πληροφορίες από αυτούς, δείχνοντας ότι οι θεατές συχνά προσφέρουν ψηφιακά δώρα αξίας μεγαλύτερης από 1.000 δολάρια την ώρα σε κάθε λογαριασμό. 

Οι οικογένειες στα camps υποστήριξαν ότι λαμβάνουν μόνο ένα ελάχιστο ποσό από αυτές τις δωρεές.

Με το TikTok να αρνείται να αποκαλύψει πόσο είναι το χρηματικό ποσό που λαμβάνει από τα δώρα, το BBC διεξήγαγε ένα πείραμα για να ανακαλύψει πού πηγαίνουν τα χρήματα.

Ένας ρεπόρτερ στην Συρία ήρθε σε επαφή με ένα από τα πρακτορεία που συνεργάζονται με το TikTok λέγοντας πως ζει σε camps. Δημιούργησε έναν λογαριασμό και ξεκίνησε την ζωντνανή αναμετάδοση, όσο το προσωπικό του BBC στο Λονδίνο έκανε δώρα αξίας 106 δολαρίων από έναν άλλο λογαριασμό. 

Στο τέλος της αναμετάδοσης, το υπόλοιπο του λογαριασμού που έγινε το πείραμα ανήλθε στα 33 δολάρια. Συνεπώς, το TikTok είχε αποσπάσει το 69% της αξίας του δώρου. 

Η Marwa Fatafta, από τον οργανισμό για τα ψηφιακά δικαιώματα Access Now αναφέρει ότι αυτές οι αναμεταδόσεις λειτουργούν ενάντια στις πολιτικές του ίδιου του TikTok «για την αποτροπή της βλάβης, του κινδύνου ή της εκμετάλλευσης» ανηλίκων στην πλατφόρμα.

«Το TikTok σαφέστατα λέει ότι οι χρήστες απαγορεύεται να ζητούν ρητά δώρα, καθώς πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση των όρων των υπηρεσιών του, όπως και των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων», υποστηρίζει.

Αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να μοιράζονται τις ιστορίες τους στο διαδίκτυο «στην προσπάθεια αναζήτησης υποστήριξης και συμπόνιας», αλλά τονίζει ότι αυτές οι αναμεταδόσεις «στερούνται αξιοπρέπειας και είναι εξευτελιστικές».

Με πληροροφίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή