Πούτιν: Μπορούμε να προμηθεύσουμε αέριο μέσω Nord Stream 2- Η μπάλα στο γήπεδο της ΕΕ

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 14:14
UPD:15:31
via REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 αποτελεί πράξη διεθνούς τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία είναι σε θέση να προμηθεύσει με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 2. 

Ο Πούτιν είπε ότι είναι δυνατό να επισκευαστούν οι αγωγοί, και τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αέριο μέσω του Nord Stream 2, μέσω της γραμμής που είναι ασφαλής, όπως είπε. Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο της ΕΕ για το αν θέλει να της παρέχεται φυσικό αέριο μέσω αυτής, ανέφερε. «Η μοίρα του Nord Stream θα πρέπει να αποφασιστεί από τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι εφικτό να επιδιορθωθούν οι ζημιές στους αγωγούς», ανέφερε στο φόρουμ Russian Energy Week. 

Τρεις από τους γραμμές των Nord Stream έχουν υποστεί ζημιές, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο μία γραμμή του Nord Stream 2 παραμένει λειτουργική. Η γραμμή αυτή έχει ετήσια χωρητικότητα 27,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα μπορούσε να ανοίξει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου σε αυτή τη γραμμή, εάν το ήθελε η Ευρώπη.

Προτείνει νέο κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει τις προμήθειες φυσικού αερίου του Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα και να δημιουργήσει ακόμη και έναν σημαντικό κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία.

«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τις χαμένες προμήθειες κατά μήκος των Nord Streams στη Βαλτική Θάλασσα προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και να διαμορφώσουμε έτσι τους κύριους δρόμους για την προμήθεια των καυσίμων μας, του φυσικού μας αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», είπε. 

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επεκτείνει τη γεωγραφία των προμηθειών της σε φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει περαιτέρω σε διακανονισμούς σε τοπικά συναλλάγματα για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις υπερβολικά υψηλές τιμές ενέργειας που πλήττουν την Ευρώπη. Αντίθετα κατηγόρησε τη Δύση για την πυροδότηση μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Οι φτωχότερες χώρες θα πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα όσον αφορά το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, πρόσθεσε ο Πούτιν υποστηρίζοντας επίσης ότι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου «απειλεί την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων». 

«Προφανές» ποιος ευθύνεται για τη δολιοφθορά στους Nord Stream

Αναφορικά με τις επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον πραγματοποίησε τις επιθέσεις για να διακόψει την πρόσβαση της Ευρώπης στη φθηνή ενέργεια και για να πουλήσει το αμερικανικό φυσικό αέριο σε υψηλότερες τιμές. Αυτή η την κίνηση αποτελεί «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» που «υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι είναι «προφανές» ότι η δολιοφθορά έγινε από τον μοναδικό παράγοντα που μπορεί να επωφεληθεί και υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διακόψουν όλους τους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης και να αποδυναμώσουν το βιομηχανικό δυναμικό της Ευρώπης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας, με στόχο να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια μιας ολόκληρης ηπείρου. Ο υπολογισμός πίσω από αυτό ήταν αρκετά κυνικός, για να μπλοκάρει και να καταστρέψει τις φθηνές πηγές ενέργειας και να στερήσει από εκατομμύρια νοικοκυριά και βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικό αέριο, θερμότητα, ενέργεια και άλλους πόρους», δήλωσε. 

Η «επίθεση» κατά των αγωγών Nord Stream δημιουργούν επίσης ένα «επικίνδυνο προηγούμενο». «Δείχνει ότι οποιοδήποτε κομμάτι κρίσιμων υποδομών βρίσκεται σε κίνδυνο τώρα». 

Όσον αφορά την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας, είπε ότι σχεδιάζει να τα διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα έως το 2025. Πρόσθεσε πως η Μόσχα δεν θα παραχωρήσει την ηγετική θέση της στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά παρά τις δυτικές κυρώσεις.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή